Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ENERGETIKA: Firma JAVYS si sama na seba zavolala kontrolu z NKÚ
Zdielať na
Noviny.sk

ENERGETIKA: Firma JAVYS si sama na seba zavolala kontrolu z NKÚ

BRATISLAVA  – Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) si sama zavolala na seba kontrolu z Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ). Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková, kontrola NKÚ bola vykonaná z podnetu generálneho riaditeľa Pavla Štullera. „Dlhodobo sme upozorňovali na zložitosť problematiky jadrovej energetiky, špeciálne vyraďovania jadrových zariadení, na komplikovanosť obstarávacích procesov a z nich možné vyplývajúce dôsledky, čo potvrdila aj samotná kontrola NKÚ,“ dodala Žiaková.


Už počas samotného výkonu kontroly NKÚ spoločnosť podľa nej postupne prijímala potrebné opatrenia a zmeny vnútorných predpisov. „K dnešnému dňu bolo do interných riadiacich procesov implementovaných takmer 90 % opatrení, ktoré vyplývali zo zistení NKÚ,“ doplnila Žiaková.

Spoločnosť JAVYS podľa nej rešpektuje zistenia inšpektorov NKÚ. „Vedenie spoločnosti je presvedčené, že všetky zistenia a následné plnenie prijatých opatrení prispejú k efektívnejšiemu nastaveniu vnútorných procesov, k vyraďovaniu jadrovej elektrárne V1 tak, aby všetky náročné termíny stanovené Európskou komisiou boli dodržané,“ zdôraznila Žiaková.

Najčítanejšie