Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
AGRO: Štatistický úrad zvýšil odhad úrody obilnín, zostáva však nižšia ako vlani
Zdielať na
Noviny.sk

AGRO: Štatistický úrad zvýšil odhad úrody obilnín, zostáva však nižšia ako vlani

BRATISLAVA  - Úroda hustosiatych obilnín by mala na Slovensku v tomto roku dosiahnuť 2,7 mil. ton, čo je o 6,2 % menej ako pred rokom. Uvedená hodnota je ale súčasne väčšia ako je priemer za posledných päť rokov. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, druhý odhad úrody obilnín robený k 15. augustu 2021 je zároveň vyšší o 6,1 % ako prvý odhad z júna aktuálneho roka.

„Dôvodom úpravy odhadov je okrem tradičného spresnenia aj časový posun a výraznejšie oneskorenie tohtoročnej žatvy, prvý odhad úrody sa zvyčajne realizuje už počas žatvy, no tento rok sa realizoval ešte pred začatím. Druhý odhad spresňuje očakávania úrody v čase, kedy už bola pozbieraná väčšina obilnín aj repka,“ objasnil riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva Peter Danko. Odhad úrody slnečnice, kukurice a repy spresnia štatistici v septembrových odhadoch.


Najpestovanejšími obilninami na Slovensku sú dlhodobo pšenica a jačmeň, ktoré tvorili 93 % plôch osiatych hustosiatymi obilninami. Poľnohospodári očakávajú v tomto roku pri týchto dvoch plodinách hektárové výnosy nad hodnotou päťročného priemeru. Naopak, pri raži, ovse a tritikale je odhad hektárového výnosu nižší ako päťročný priemer. Úroda pšenice by mala v roku 2021 dosiahnuť 2 mil. ton, čo je o 4,6 % menej ako vlani. Očakávaná úroda jačmeňa v objeme takmer 602-tisíc ton, by mala byť medziročne nižšia o 11,4 %.

Celková produkcia druhej najpestovanejšej plodiny, kukurice na zrno, by mala dosiahnuť 1,5 mil. ton, teda o 8,5 % menej ako v roku 2020. V porovnaní s minulým rokom očakávajú poľnohospodári o polovicu vyššiu úrodu slnečnice, v celkovom objeme 203,5 tis. ton. Produkcia sóje by mala vzrásť o 31,8 % na úroveň 170,3 tis. ton. Naopak pokles produkcie o 5,3 % sa odhaduje pri najpestovanejšej olejnine u nás, repke. Celkovo by sa malo na Slovensku vyprodukovať 417,6 tis. ton repky.

Výmera pestovateľských plôch zemiakov sa aj v tomto roku znížila o pätinu, čo spôsobilo medziročný pokles očakávanej úrody zemiakov o 6,6 % na objem produkcie 132,5 tis. ton. Úroda cukrovej repy by mala byť porovnateľná s minulým rokom, a to 1,3 mil. ton.

Najčítanejšie