Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
MŽP SR: Výsledky genetického výskumu o počte medveďov môžu byť známe až v roku 2024
Zdielať na
Noviny.sk

MŽP SR: Výsledky genetického výskumu o počte medveďov môžu byť známe až v roku 2024

BRATISLAVA – Výsledky genetického výskumu o počte medveďov na Slovensku môžu byť známe až v roku 2024. Pre agentúru SITA to uviedla Ľuba Lesná z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) na rokovaní vlády 16. júna avizoval, že informácie o počte medveďov na Slovensku by envirorezort mohol mať už počas tohto leta. Podľa platnej zmluvy však majú českí odborníci z Karlovej univerzity na dokončenie analýz vzoriek DNA čas do 31. decembra 2024.

Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) sa v súčasnosti pokúša s českými odborníkmi dohodnúť na skoršom termíne dokončenia výskumu. Ten by mal poskytnúť relevantné informácie o stave populácie medveďa hnedého v krajine, ale aj podrobnejšie informácie o jeho lokálnom výskyte.


„Monitoring predstavuje základnú a najpodstatnejšiu zložku pri ochrane a praktickom manažmente medveďa hnedého. Len na základe kvalitne realizovaného monitoringu je možné nastaviť najvhodnejší manažment druhu,“ povedala pre agentúru SITA Lesná.

Pre účely výskumu bolo celkovo odobratých viac ako 2 200 vzoriek DNA. Práve analýza DNA je najpresnejšou a jedinou objektívnou metódou, ako zistiť veľkosť populácie medveďa hnedého na Slovensku. Zber vzoriek sa uskutočnil v dvoch fázach od 1. septembra 2019 do 30. apríla 2020 a od 1. septembra 2020 do 30. apríla 2021.

S genotypmi konkrétnych jedincov pritom zberači pracovali bez toho, aby prišli do kontaktu s medveďom. Zabránili tak tomu, aby boli medvede prenasledované, vyrušované či stresované odchytom.

Najčítanejšie