Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
ARMÁDA: Slovensko má tri štvrtiny kľúčovej armádnej techniky a výzbroje po dobe životnosti, tvrdia vládni analytici
Zdielať na
Noviny.sk

ARMÁDA: Slovensko má tri štvrtiny kľúčovej armádnej techniky a výzbroje po dobe životnosti, tvrdia vládni analytici

BRATISLAVA - Slovensko má tri štvrtiny kľúčovej armádnej techniky a výzbroje po dobe životnosti. Väčšina infraštruktúry si preto vyžaduje väčšie opravy alebo rekonštrukciu. Uvádza to Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) na sociálnej sieti s tým, že pre vyššie výdavky na obranu vzniká priestor na obnovu techniky a infraštruktúry. Podľa vládou schválenej revízie obranných výdavkov však musia byť investované efektívne.


Podľa ÚHP sa investície do obrany v predchádzajúcich rokoch riadili neaktuálnymi a protichodnými plánmi. „Podľa Cieľov spôsobilostí 2017 sú prioritami ťažká mechanizovaná brigáda, pasívny rádiotechnický prieskum a zapojenie sa do spoločného systému vzdušnej obrany. Dlhodobý plán rozvoja obrany 2030 uprednostňoval iné nákladné projekty bez vysvetlenia prínosu,“ informoval útvar.

Podľa revízie je preto potrebný nový model ozbrojených síl a dlhodobý plán rozvoja obrany, ktorý určí priority vyzbrojovania. Súčasné odhady predpokladajú, že prioritné investície Cieľov spôsobilostí si vyžiadajú minimálne 1,7 až 2,4 miliardy eur. Projekty budú hodnotiť aj podľa národných požiadaviek. Zdroje chcú získať zrušením alebo odsunom ostatných projektov.


„Rezort obrany musí zlepšiť prepojenie plánovacích dokumentov a investičného procesu. Súčasný stav znemožňuje kvalitné investičné riadenie. V súlade so štandardmi v iných rezortoch ministerstvá obrany a financií vypracujú metodiku hodnotenia obranných investícií. Revízia odporúča dobudovať analytické kapacity ministerstva, čo podporí rozhodovanie na základe dát a aplikáciu hodnoty za peniaze v rezorte,“ uzavrel útvar.

Najčítanejšie