Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku chýba preventívny program na karcinóm pľúc, upozorňuje SK+MED
Zdielať na
Noviny.sk

Na Slovensku chýba preventívny program na karcinóm pľúc, upozorňuje SK+MED

BRATISLAVA - Na Slovensku chýba preventívny program na karcinóm pľúc, informovala o tom Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) na stretnutí s novinármi. Ako uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva (MZ SR) pre pneumológiu a ftizeológiu Marta Hájková, zatiaľ čo ministerstvo spustilo pred niekoľkými mesiacmi celoslovenský skríningový program na včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, a len pred nedávnom v rámci roka prevencie aj skríning na záchyt karcinómu prsníka, Slovensko stále nemá stratégiu na preventívny program v oblasti včasného záchytu karcinómu pľúc. "A to napriek tomu, že štatistiky dlhodobo ukazujú na nepriaznivú situáciu, čo sa týka výskytu úmrtnosti na toto závažné onkologické ochorenie," konštatovala Hájková.

Slovensko má jednu z najvyšších mier výskytu a úmrtnosti na rakovinu pľúc z krajín Európskej únie. Ročne podľahne tejto diagnóze viac ako dvetisíc pacientov. "Alarmujúce je, že až trištvrte z nich prichádza k lekárovi neskoro," informoval chirurg a prednosta Kliniky hrudníkovej chirurgie SZU a UNB Ružinov Miroslav Janík. Súvisí to podľa neho s výrazným podceňovaním príznakov, nedostatočnej adherencii, zlej informovanosti pacientov a chýbajúcim preventívnym programom na včasný záchyt ochorenia. "Z hľadiska liečby má práve včasný záchyt ochorenia významný vplyv na celkovú kvalitu a dĺžku života pacienta. Aj v tomto prípade platí, že skorý záchyt ochorenia môže pacientovi zachrániť život," dodal Miroslav Janík.


Ako informovala asociácia, u mužov patrí rakovina pľúc medzi najčastejšie onkologické ochorenie u nás. U žien, čo sa výskytu týka, je karcinóm pľúc už niekoľko rokov na treťom mieste, hneď za rakovinou prsníka a hrubého čreva. Správne nastavený preventívny program, edukácia pacienta a nepodceňovanie prvých príznakov ochorenia, môžu podľa SK+MED významne prispieť k lepšej kvalite života pacientov s karcinómom pľúc. Moderné inovatívne spôsoby liečby a špičkové medicínske inovácie, ktoré využívajú odborníci aj v slovenských nemocniciach, môžu podľa asociácie zlepšiť nelichotivú štatistiku tohto agresívneho onkologického ochorenia.


Najčítanejšie