Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Práce na protipovodňovej ochrane mesta obmedzia pohyb chodcov
Zdielať na
Noviny.sk

Práce na protipovodňovej ochrane mesta obmedzia pohyb chodcov

BANSKÁ BYSTRICA – Z dôvodu stavebných prác na protipovodňovej ochrane mesta Banská Bystrica na toku rieky Hron je od dnešného dňa úplne zamedzený pohyb peších aj cyklistov v úseku od mosta Mičinská po lávku pre peších v mestskej časti Majer. Ako agentúru SITA informoval hovorca štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) Marián Bocák, s treťou etapou výstavby začínajú na pravostrannej ako aj ľavostrannej ochrannej hrádzi rieky Hron. Stavebné práce potrvajú do prvej polovice roka 2020. Celkové náklady na realizáciu projektu protipovodňovej ochrany v dĺžke 7,38 kilometra popri rieke Hron, od Majera po Radvaň, predstavujú 25 786 696 eur s DPH.

Koncom minulého roka zhotoviteľ stavby vykonal časť zemných prác na objekte skladu mobilného hradenia. Na jar 2019 vyrúbali dreviny v centre medzi lávkou pre peších pri zimnom štadióne a cestným mostom k malej železničnej stanici, kde vznikne aj promenádny chodník. Vyrúbali aj stromy medzi autobusovými zastávkami Národná a Štefánikovo nábrežie, kde je plánovaná náhradná výsadba drevín.


Projekt protipovodňovej ochrany Banskej Bystrice počíta s rekonštrukciou, prípadne vybudovaním nových ochranných múrikov popri rieke Hron. V rámci prác vybudujú aj podzemné tesniace steny. V centre mesta budú mať múriky rovnakú výšku ako v súčasnosti. Po ich rekonštrukcii však bude možné na ne nainštalovať mobilné hradenie, tak, ako napríklad v Bratislave, Prahe či Viedni.

Do rieky Hron, ktorá preteká Banskou Bystricou, sa vlievajú ďalšie prítoky. Prvé rozsiahlejšie úpravy koryta Hrona robili v 60. rokoch minulého storočia počas prekladania štátnej cesty. V roku 1974 mesto pod Urpínom zasiahla ničivá povodeň, keď od 19. do 24. októbra Banskú Bystricu zaplavila tisícročná voda a zatopených bolo 267 domov. Po povodni bol úsek koryta v meste zabezpečený vybudovaním nábrežných múrikov, ale tieto múriky v súčasnosti nespĺňajú požiadavky ochrany mesta pred povodňou.

Najčítanejšie