Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Srdcervúci príbeh s nešťastným koncom. Medveď, ktorého zachránili z potoka, napokon zimu neprežil
Zdielať na

Srdcervúci príbeh s nešťastným koncom. Medveď, ktorého zachránili z potoka, napokon zimu neprežil

VYSOKÉ TATRY / Trojročný medvedík, ktorého počas zimy zachraňovali z potoka, nakoniec zimu neprežil. Počas zimy jeho pohyb ochranári sledovali vďaka lokalizačnému obojku. Keď sa ani na jar z miesta nepohol, rozhodli sa situáciu preskúmať.

Počas zimy prebehla srdcervúca záchrana malého, asi trojročného medveďa, ktorý sa pred očami turistov topil v tatranskom potoku. Aj napriek tomu, že ho ochranári dokázali z vody vyslobodiť, tento príbeh nemá šťastný koniec.

Mladého medveďa ešte počas zimy turisti pravdepodobne prebudili zo zimného spánku a zahnali do potoka. Malého medveďa nakoniec ochranári z potoka vytiahli a založili mu lokalizačný obojok. Celú zimu sledovali jeho pohyb a predpokladali, že zazimoval na inom mieste. Keď sa ani na jar z miesta nepohol, rozhodli sa situáciu preskúmať.

"Skontrolovali sme miesto kde zimoval, ale zistili sme že bohužiaľ uhynul. Jednoducho neprežil zimu," hovorí Filip Zieba z TPN. "Bol veľmi vychudnutý, nemal zásoby tuku a tak hľadal jedlo, skúsil sa usadiť, no zrejme bol vyrušený turistami. To ale nevieme isto," informoval ochranár Pawel Skawinski. 

Podľa ochranárov však medveď nemal nádej na prežitie. "Vzhľadom na stav toho medveďa by tak či tak zimu neprežil. Je to prirodzený kolobeh v prírode - niečo umiera a niečo sa rodí," zhodnotil Filip Zieba. 

Vyhladované medvede na jar hľadajú potravu a môžu byť nebezpečné

V Beskydských lesoch na Slovensko-Poľskom pohraničí zaznamenali lesníci prípad, kedy zobudený medveď zaútočil na človeka. "Muž sa vybral do lesa hľadať jelenie parohy. V hustom poraste však natrafil na medveďa, ktorý sa naňho vrhol," odpovedal lesník Edward Marszalek. 

Muž mal v tomto prípade šťastie a medveď po počiatočnom útoku utiekol. Turistovi sa podarilo dôjsť do najbližšej chaty, odkiaľ zavolal pomoc. Mal zranenia hrude a chrbta. Aktuálne je ale mimo ohrozenia života.

V Medzilaborciach sa po meste prechádzala exotická šelma. Viac v reportáži TV JOJ:

Najčítanejšie