Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do Komárna príde zbor mníchov a laikov zo srbského Nového Sadu, kde zaspieva sv. liturgiu byzantskými nápevmi
Zdielať na
Noviny.sk

Do Komárna príde zbor mníchov a laikov zo srbského Nového Sadu, kde zaspieva sv. liturgiu byzantskými nápevmi

BRATISLAVA - Do Komárna príde v piatok zbor mníchov a laikov zo srbského Nového Sadu, ktorý bude po mnohých desaťročiach absencie srbského cirkevného spevu v Komárne spievať sv. liturgiu byzantskými nápevmi, aké na naše územie priniesli sv. Cyril a Metod z Byzancie. Ako povedal dnes pre agentúru SITA pravoslávny duchovný Peter Soroka, aj keď dnes v Komárne prakticky Srbi nežijú, v 17. storočí sa do Uhorska presťahovalo 40 000 srbských rodín. „Mnohí Srbi prišli do Komárna. Určitý čas v Komárne dokonca sídlil aj najvyšší predstaviteľ Srbskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Arsenije III. Dnešná hlavná ulica sa v minulosti volala Srbská a Srbi stáli za hlavnými obrannými aktivitami mesta,“ upozornil s tým, že v roku 1848 bolo Komárno v dôsledku veľkého požiaru úplne zničené a mnohí Srbi sa z neho odsťahovali. Srbská komunita sa podstatne zmenšila, ale zachovala sa až do konca 1. svetovej vojny.


Zbormajstrom zboru Školy cirkevného spevu Sv. Jána Damašského je otec Jerotejom, ktorý je pravoslávny mních. Časť zboru tvoria mnísi z najväčšieho pravoslávneho kláštora v Srbsku – z Kovilja. Zbor sa venuje interpretácii diel byzantských skladateľov 13. až 20. storočia. Spieva starobylý jednohlasý byzantský chorál, vychádzajúci predovšetkým z liturgických piesní.


Zbor sa zúčastní aj na prezentácii knihy významného srbského autora svätého Nikolaja Velimiroviča Ochridský prológ, ktorú do slovenčiny preložil zo srbského jazyka Peter Soroka. „Je to výnimočne komplexné dielo. Obsahuje krátke životopisy vyše 1 500 svätcov podľa cirkevného kalendára, rýmované básne, úvahy na rôzne témy, rozjímania, kázne – to všetko 366-krát,“ povedal Soroka, podľa ktorého je slovenské vydanie ilustrované ikonami svätých pri každom dni, takže sa v ňom nachádza takmer 400 obrázkov.

Najčítanejšie