Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SPIŠSKÁ N. VES: Druhá etapa obnovy osvetlenia bude mesto stáť 2,3 milióna eur
Zdielať na
Noviny.sk

SPIŠSKÁ N. VES: Druhá etapa obnovy osvetlenia bude mesto stáť 2,3 milióna eur

SPIŠSKÁ NOVÁ VES 30. marca (SITA) – Mesto Spišská Nová Ves plánuje druhú etapu rekonštrukcie a modernizácie verejného osvetlenia, pôjde o investíciu vo výške viac ako 2,3 milióna eur. Do budúceho roka by tak podľa primátora mesta Jána Volného malo byť obnovené celé osvetlenie. „Vznikne tiež 700 nových bodov, a to na miestach, kde doteraz svietidlá neboli, sú to niektoré okrajové časti. Niekde sa to zahustí, niekde sa inštalujú úplne nové. Pôjde o dosť veľkú úsporu, osvetlenie bude naviac ekologickejšie, nebude sa už vytvárať ani svetelný smog, ako tomu bolo doteraz,“ povedal pre agentúru SITA primátor. Podobne ako v prípadne ukončenej prvej etapy za takmer 5 miliónov eur, mesto nebude riešiť financovanie úverom, sumu bude splácať počas nasledujúcich rokov firme, ktorá rekonštrukciu zabezpečí. Primátor počíta s tým, že splátky sa bude dariť uhrádzať aj vďaka ušetreným financiám, ktoré prinesie nový úspornejší systém osvetlenia.

Mestskí poslanci schválili koncesnú zmluvu na zabezpečenie modernizácie a prevádzky sústavy verejného osvetlenia ešte v júni 2015, zmluvným partnerom bola firma FIN.M.O.S., a. s. z Bratislavy. „Financovanie projektu v objeme 4 935 600 eur vrátane DPH bolo realizované z prostriedkov zhotoviteľa. Splácanie pohľadávky mestom je formou mesačných splátok vo výške 41 130 eur po dobu 120 mesiacov,“ informovalo mesto. Po vyhodnotení predbežného prieskumu trhu bola forma aj ďalšej zákazky stanovená ako koncesia s cenou 2 391 600 eur s DPH. „Splácanie druhej etapy modernizácie verejného osvetlenia bude taktiež vo forme mesačných splátok po dobu 96 mesiacov, čo predstavuje navýšenie doterajšej mesačnej splátky 41 130 eur o sumu 24 912,50 eur, ročne teda mesto firme zaplatí 792 510 eur,“ uviedla samospráva.

„V Spišskej máme takmer tritisíc osvetľovacích bodov, niektoré z nich boli nefunkčné, nevyužité. Zistili sme aj mnohé poruchy, ktoré sú v rozvodoch, preto sme sa rozhodli zrealizovať rekonštrukciu celého osvetľovacieho systému,“ povedal primátor mesta, v ktorom bolo verejné elektrické osvetlenie zavedené pred viac ako 130 rokmi, Spišská bola vôbec medzi prvými takto osvetlenými mestami vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku. Hlavným dôvodom realizácie druhej etapy modernizácie je podľa Volného potreba zahustenia svetelných miest v častiach, kde sú svietidlá inštalované na betónových stožiaroch distribučnej sústavy elektrického rozvodu. V rámci dodatočnej modernizácie by tak mali vymeniť alebo doplniť viac ako 800 kusov svietidiel, vymeniť cez 230 stožiarov, 50 reflektorov či nasvietiť 18 priechodov pre chodcov.

Najčítanejšie