Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Lietajúci muž skočil zo šiestej najvyššej hory sveta
Zdielať na

VIDEO: Lietajúci muž skočil zo šiestej najvyššej hory sveta

Zdroj: Profimedia

ČHO OJU / Basejumpová legenda Valery Rozov vyliezol na sedemtisícovku Čho Oju hraničiacou s Nepálom a Čínou. Lietajúci Rus sa po dlhej expedícii na šiesty najvyšší vrch sveta odlepil z vyhliadnutého bodu vo výške 7 700 metrov nad morom a prekonal svoj vlastný rekord z roku 2013.

Rus bez akýchkoľvek limitov nič nepovažuje za nemožné. Spolu so skupinkou horolezcov sa vydal na dvadsaťjedendňovú expedíciu na šiestu najvyššiu horu sveta Čho Oju. Basejumpová legenda neustále posúva svoje hranice a láme rekordy. 

Zlé počasie a týždeň čakania

Nedávne sneženie a zlé počasie prinútili dobrodruhov vzdať sa myšlienky, že sa Valerymu podarí z hory skočiť na prvýkrát.

Museli čakať ďalší týždeň, kým sa im podarilo vyliezť na miesto zoskoku. Počasie sa ustálilo a sneh sa na osudovom mieste roztopil. Stačilo len skočiť.

Po minúte a pol voľného pádu Rozov otvoril svoj padák a pokračoval v lete ďalšie dve minúty. Potom bezpečne pristál na ľadovci približne 6 000 metrov nad morom.

​Päťdesiatjedenročný skokan nič nepovažuje za nemožné. Nie je v oblasti base jumpu žiadnym nováčikom. V máji 2013 zoskočil z výšky 7 220 metrov zo steny Mt. Everestu.

Zdielať na