Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čím viac klameme, tým viac si mozog zvyká na lži
Zdielať na

Čím viac klameme, tým viac si mozog zvyká na lži

Zdroj: Profimedia

LONDÝN / Štúdia britských vedcov, ktorá bola publikovaná v časopise Nature Neuroscience, dospela k záveru, že čím viac klameme, tým postupne klesá citlivosť nášho mozgu voči lži.

Tali Sharot z oddelenia experimentálnej psychológie na University College London a jej spolupracovníci si na experiment "požičali" osemdesiat dobrovoľníkov, hercov a fotografov s nádobami, ktoré obsahovali mince.

Z jednej libry osem

Dobrovoľníci mali odhadnúť množstvo mincí v sklenenej nádobe a svoj odhad povedali spoluhráčovi - hercovi - ktorý bol v inej miestnosti.

V niektorých prípadoch dobrovoľníkom povedali, že ak množstvo peňazí v nádobe nadhodnotia, získajú časť peňazí spoluhráčov. Vedci ich chceli prinútiť klamať.

Množstvo peňazí, o ktoré účastníci hrali, postupne zvyšovali. Najskôr mali hráči sklony preceňovať množstvo peňazí o libru, ale postupne sa z jednej libry stalo osem.

Vlastný profit

Výsledky ukázali, že počet klamstiev narastal len v situácii, ktorá by viedla k finančnému zisku dobrovoľníkov. Ľudia klamali v situácii, z ktorej ťažil iba jeden spoluhráč, ale miera neúprimnosti bola najnižšia.

Nárast vedci zaznamenali vo chvíli, keď nepravdy viedli k zisku oboch strán. Za najprijateľnejšie dobrovoľníci považovali klamstvo v situáciách, z ktorých profitovali iba oni.

Je to len zvyk

Mozog dvadsiatich piatich dobrovoľníkov počas hry monitorovala magnetická rezonancia. Vďaka tomu sa podarilo odhaliť, že na začiatku experimentu bola aktivita jedného z mozgových centier, ktoré je zodpovedné za nepríjemné emócie, vysoká. S pribúdajúcim množstvom lží ale jej činnosť ubúdala.

Ak podvádzate prvýkrát, máte výčitky. Ale ak s tým pokračujete, podľa vedcov sa adaptujete. Nemáme v sebe už toľko stimulov, ktoré by pomáhali držať ľudskú neúprimnosť na uzde. 

Súvisiace články