Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ženy sú za volantom agresívnejšie ako muži
Zdielať na

Ženy sú za volantom agresívnejšie ako muži

Zdroj: Profimedia

LONDÝN / Jedna z automobiliek prišla s prekvapujúcimi výsledkami svojho najnovšieho výskumu vo Veľkej Británii. Ten ukázal, že ženy sú počas šoférovania o dvanásť percent agresívnejšie ako muži.

Hoci by sa dalo čakať, že za volantom budú výbušnejší muži, prieskum ukázal, že opak je pravdou. Zúčastnila sa na ňom tisícka britských vodičov. Vo výsledkoch sa uvádza, že ženy sú agresívnejšie v prípade, keď na ne niekto kričí alebo trúbi.

O štrnásť percent podráždenejšie boli pri komunikácii s vodičom na zadnom sedadle, o trinásť percent väčšiu zlosť prejavili, keď ostatní vodiči nepoužívali počas odbočovania smerovky. Štúdia merala emocionálne reakcie na zvuk, vôňu i dotyky v rôznych jazdných situáciách.

Spev za volantom

"Evolučná teória ukazuje, že už prvé ženy museli mať inštinkt pre vytušenie nebezpečenstvo v čase, keď boli ich muži na love. Tento varovný systém je relevantný aj dnes, vodičky majú tendenciu citlivejšie vnímať negatívne stimuly, preto sa hnev a frustrácia dostavia rýchlejšie," vysvetlil výsledky Patrick Fagan, behaviorálny psychológ z Goldsmiths University v Londýne.

Štúdia priniesla aj ďalšie fakty. Napríklad 51% respondentov uviedlo, že jazdu v aute miluje pre pocit slobody, 19% pre možnosť cestovania a 10% sa vyjadrilo, že im riadenie prináša pocit nezávislosti.

Ďalej sa ukázalo, že spev za volantom robí šťastnejších 54% vodičov. Až 80 % opýtaných počúva počas jazdy hudbu. Najobľúbenejšími skladbami sú Bat Out of Hell a Bohemian Rhapsody.

Súvisiace články