Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Každý šiesty Slovák je obézny
Zdielať na

Každý šiesty Slovák je obézny

SLOVENSKO / Slovákov trpiacich obezitou pribúda. Podľa prieskumu Eurostatu sa naša krajina ocitla v obezite dospelých tesne nad priemerom Európskej únie.

Na prvých dvoch miestach rebríčka je Malta a Lotyšsko, najštíhlejších dospelých ľudí má Rumunsko. "Na Slovensku sa za obézneho považuje každý šiesty človek," hovorí hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Cappello. 

V roku 2015 dokonca vznikol Národný program boja proti obezite, do ktorého sa zapojilo nielen ministerstvo zdravotníctva, ale aj školstvo, ktoré pripravilo veľkú reformu jedálnička v školských jedálňach. Ministerstvo dopravy dokonca volalo deti aj ich učiteľov na bicykle.

Čo je to morbídna obezita

Pravda je však taká, že počet obéznych Slovákov z roka na rok rastie. "Volá sa to morbídna obezita. Rastie aj počet detí, ktoré týmto ochorením trpia," upresnila endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová. 

V očiach Svetovej zdravotníckej organizácie je na tom Slovensko ešte horšie. Tá hodnotila aj problémy s nadváhou, ktorou trpí až 60 percent Slovákov, preto sme sa spomedzi 53 krajín prejedli až na nelichotivé ôsme miesto. 

Nezdravá strava, pohodlnosť

Dôvodom je nezdravá strava, ale aj pohodlnosť, ktorú chceli slovenskí lekári už v roku 2011 zaradiť medzi závislosti. Na šport nám jednoducho neostáva čas. Štatistika sa pripravovala na základe výpočtov Indexu telesnej hmotnosti, ktoré však nemusia hovoriť úplnú pravdu. 

Štatistiky naznačujú, že s kilami naviac majú problém viac menej vzdelaní ľudia. Tí, ktorí majú málo, siahajú skôr po lacnejších potravinách, ktoré však nemajú dostatočnú výživovú hodnotu a preto, že majú vysoký glykemický index, človek ich musí zjesť viac, aby sa nasýtil. 

Sú na Slovensku obéznejší muži alebo ženy? Pozrite si priložené video.

Súvisiace články