Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo ste o konzumácii vína nevedeli
Zdielať na

Čo ste o konzumácii vína nevedeli

Večierky, rauty, koktaily, vernisáže,... Chcete si podávané víno vychutnať? Vinár Fedor Malík ml. odporúča niekoľko základných zásad.

Ako víno správne nalievať 

Najlepšie vína sa servírujú princípom coram publico (fľaša s vínom sa otvára pred očami prítomných). Na bežných podujatiach je to však neobvyklé, víno je skôr servírované obsluhujúcim personálom na podnosoch. Pri stolovaní sa nalieva do pohárov zhora, etiketou obrátenou k nalievajúcemu, pomaly a decentne. Fľaša sa pritom drží v ťažisku. Dolieva sa iba do prázdnych pohárov, nedopité víno je znakom toho, že dotyčný už o ďalšie nežiada. Vhodným doplnkom pri servírovaní vína je drop stop. Fólia, ktorá sa stočená založí do hrdla fľaše a slúži ako násadka na nalievanie zabraňujúca stekaniu prebytočných kvapiek vína po stene fľaše. 


Koľko vína do pohára 

Jednou z veľkých chýb je nalievanie vína po okraj pohára. S výnimkou sektu alebo šampanského je to úplne neprípustné. Pohár, ktorý je príliš plný, sa sotva dá uchopiť bez toho, aby s ním dotyčný nezabalansoval. Platí preto jednoduché pravidlo nalievania vína do tretiny pohára. Pri veľkých čašiach alebo veľmi starých a vzácnych vínach sa dokonca servíruje naliate len do štvrtiny pohára a dolieva sa častejšie. Buket vína sa tak rozvinie do svojej plnej šírky a krásy. 

Aké poháre použiť 

Čisté, z číreho skla. Len tak sa dá objektívne zhodnotiť farba a čírosť vína. I hrúbka skla je nesmierne dôležitá. Tvar pohárov, predovšetkým na sekty a šampanské, bol u nás dlho veľkou neznámou. Sekty sa servírovali v pohároch so širokým telom., veľká kontaktná plocha vína so vzduchom spôsobila, že sekt rýchlo prišiel o to najcennejšie čo má – bublinky. Tie sú nositeľmi jeho vône a chuti. Sekty a šampanské preto patria do štíhlych vysokých pohárov. V najlepších vínach sú bublinky drobné a perlia dlho Tiché biele vína sa zvyčajne servírujú v pohároch tvaru tulipánov na dlhšej stopke. Poháre na červené víno majú kratšiu stopku a kalich guľovitého tvaru s väčším objemom .Je však i množstvo iných prípustných tvarov pohárov. Ako sa dostať ku kvalitným pohárom za výbornú cenu? Nájdete ich na OMV až do konca roka Dizajnové poháre značky Ritzenhoff je možné získať za výhodnú cenu, a to nielen členom bonusového klubu SMILE&DRIVE, ale každému, kto natankuje aspoň 30 litrov paliva. Podľa renomovaného vinára Fedora Malíka z fedormalik.sk ide o poháre, ktorésú dobre vyvážené, čo uľahčuje manipuláciu a "manévre" pri pozorovaní viskozity a farebných odtieňov vín. Tvarovo sú riešené štandardne, s dostatočným potenciálom pre rozvoj dôležitých parametrov vín, pre ktoré sú určené. V prípade prípravy veselej degustácie medzi priateľmi sú to tie pravé poháre. Sú slávnostné a s množstvom individuálneho designu, čo z nich zároveň robí zberateľské kúsky a okrasu domácich sklenených vitrín.

Ako správne držať pohár 

Pri každej príležitosti platí, že pohár s vínom sa drží za stopku, nie za telo. Pri menších pohároch sa v polohe oproti palcu uchopí stopka dvomi prstami, pri väčších kalichoch tromi alebo štyrmi prstami.

Víno človek vyrába už štyritisíc rokov v pote, ale s láskou. Prirodzený proces kvasenia vlastne len zjemnil a doviedol ho do dokonalosti. K výnimočnému moku patria aj výnimočné poháre.