Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vajcia dostali milosť
Zdielať na

Vajcia dostali milosť

SVET/SLOVENSKO / Panika okolo cholesterolu v potravinách sa vytráca a postupne sa do nášho jedálnička dostávajú aj "hriešne" potraviny. Návrat sa týka aj vajec. Nové výskumy ich postupne zbavujú "viny" za srdcovo-cievne ochorenia a radia opäť medzi prospešné.

Dlhé roky boli vajcia v nemilosti lekárov pre údajne vysoký cholesterol, ktorý obsahujú žĺtky. Na zozname zdravých potravín by ste ich hľadali márne. Verilo sa, že cholesterol z potravín poškodzuje srdcovo-cievny systém. História však už neraz ukázala, že omyly sú aj vo vede bežné.

Nie je cholesterol ako cholesterol

Vedci  skúmalil nanovo a zistili, že jedlom si až tak neubližujeme, pokiaľ ide o cholesterol. Potvrdila to aj MUDr. Katarína Babinská, PhD. z Fyziologického ústavu LF UK: "Iba v malej miere ovplyvňuje hladiny cholesterolu v krvi."  Navyše, netreba hádzať všetok cholesterol do jedného vreca. A vajcia vraj na tom s jeho obsahom nie sú celkovo tak zle, ako sa hovorilo. Odborník na výživu, RNDr. Peter Foldran, vysvetľuje, že ani v žĺtkoch nie je cholesterolu tak veľa: "Ten prísun je v podstate zanedbateľný."

Jedzte vajcia do sýtosti

Vajcia dostali milosť a tak už milovníci ich špecifickej chuti nemusia rátať, koľko ich už počas týždňa zjedli. Tri až štyri za týždeň zvládne ktokoľvek, no bezpečné je vraj aj vyššie množstvo. RNDr. Peter Foldran hovorí aj o každodennej konzumácii: "Tri vajcia denne a nemáte problém."

Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín, športovci to iste dobre vedia. Tie z voľného chovu majú vďaka karotenoidom aj krásne oranžové žĺtka. Pokiaľ obľubujete vajíčka na mäkko, dobre robíte - získavate z nich lyzozín, ktorý má antibakteriálne účinky. Ak sa bojíte možnej nákazy salmonelou, máme dve zásadné rady - v prvom rade vyhoďte vajce, ktoré vo vode pláva, je zrejme pokazené. A v druhom rade - tepelná úprava prípadnú hrozbu spoľahlivo eliminuje. Stačí ich povariť zhruba štyri minútky.

Súvisiace články