Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pre preklep platili exekúciu iného podnikateľa
Zdielať na

Pre preklep platili exekúciu iného podnikateľa

TREBIŠOV / Istej firme z Trebišova omylom stiahli z účtu peniaze pre exekúciu úplne iného podnikateľa. Bez varovania, bez vysvetlenia. Šokujúce na tom je to, že schvaľovanie exekúcie prešlo až štyrmi inštitúciami!

Tisíc eur sú veľké peniaze asi pre každého, tobôž, ak vám z ničoho nič takmer takáto suma zmizne z účtu. Presne to sa stalo istej trebišovskej špedičnej firme. Pri pohľade na transakciu pochopili, že peniaze stiahol exekútor. Exekúcia bola voči úplne inej firme.

 Štefan Polák z poškodenej firmy nemohol uveriť vlastným očiam: "Štyria ľudia v štyroch inštitúciách dokážu pochybiť a za šesť rokov si nikto nevšimne, že jednajú s úplne iným človekom."

Preklep za tisíc eur

Začalo sa to v zdravotnej poisťovni. Tá spravila chybu pri zadávaní identifikačného čísla organizácie. Išlo v podstate o preklep, keď prehodili dve čísla v osemmiestnom identifikačnom kóde organizácie. Exekúcia sa postupne dostala na súd, k exekútorovi a skončila v banke. Všetci ju aj s chybou bez problémov potvrdili.

Nesedelo takmer nič

Toho, voči komu sa reálne vedie exekučné konanie, je pritom možné jednoznačne identifikovať z návrhu na exekúciu a príloh. Ani banke však neudrelo do očí, že odpisuje peniaze z účtu osoby, ktorej rodné číslo ani IČO nesedí. Slovenskú sporiteľňu situácia mrzí, ale konali na základe exekučného príkazu: "Vzniknutá situácia nás mrzí. Za vykonávanie exekúcie je však zodpovedný exekútor, ktorý v exekučnom príkaze uviedol nesprávne identifikačné údaje." 

Chybu napravili, ale...

Všetky inštitúcie, cez ktoré exekúcia s chybnými údajmi prešla, sa o omyle dozvedeli až od firmy, ktorej z účtu zmizli peniaze. Ako nám potvrdila Petra Balážová z Všeobecnej zdravotnej poisťovne, situáciu okamžite riešili: "Za chybu sa ospravedlňujeme, jej dôsledky boli obratom odstránené." Hoci firme peniaze vrátili, zvažuje právne kroky pre vážne narušenie svojho podnikania. Peniaze totiž nie sú všetko, poškodená mohla byť aj dobrá povesť, ako tvrdí Štefan Polák z dotknutej firmy: "Naše meno bolo päť rokov, od roku 2011 do roku 2016, niekde vyvesené ako neplatič."

Súvisiace články