Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oktoberfest oproti vlaňajšku stráca na číslach
Zdielať na

Oktoberfest oproti vlaňajšku stráca na číslach

Zdroj: SITA

MNÍCHOV / Mníchovský pivný festival Oktoberfest prilákal za prvý týždeň necelé tri milióny návštevníkov, čo je mierny pokles oproti vlaňajšku. Znížila sa aj spotreba piva, ktorého ľudia na Tereziánskej lúke vypili o 15 percent menej ako vlani.

Prevádzkovatelia pivných stanov to pričítajú chladnému počasiu v minulom týždni. Vlani prišli za prvý týždeň Oktoberfestu na Tereziánsku lúku tri milióny ľudí, tento rok ich podľa organizátorov bolo menej. Na festivale je preto podľa nich menšie tlačenica ako zvyčajne a prispelo to aj k poklesu kriminality. Polícia v tejto súvislosti hovorí o "pokojnej a bezpečnej (Tereziánskej) lúke".

Aj keď Oktoberfest tento rok láka menej návštevníkov, predavači jedla si na nezáujem nemôžu sťažovať. V prvom týždni zjedli ľudia na Tereziánskej lúke 54 volov a 25 teliat, čo je porovnateľný počet s minulým rokom.

Pivo nad 10 eur

Oktoberfest tento rok bude o jeden deň dlhší ako obvykle, pretože sa rozšíri o štátny sviatok pripomínajúci zjednotenie Nemecka. Návštevníci tak môžu na Tereziánsku lúku prichádzať až do pondelka 3. októbra. Litrový maz špeciálneho festivalového piva si môžu kúpiť za najmenej 10,40 eur.

Obrí komerčný podnik

Oktoberfest je najväčšia pivná slávnosť na svete. Jeho počiatok spadá do roku 1810, kedy po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihmi. Za dve storočia sa festival postupne premenil na obrí komerčný podnik, kde hostia každoročne minú stovky miliónov eur.

Súvisiace články