Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prvý slon s protézou na svete
Zdielať na

Prvý slon s protézou na svete

Zdroj: Elephant Parade

LAMPANG / Slonica Mosha prišla pred desiatimi rokmi o nohu. Na thajsko-barmskej hranici šliapla na mínu. Počas nehody mala len sedem mesiacov. Po okamžitom prevoze do nemocnice padol ortieľ. Mosha síce bude žiť, ale bez jednej končatiny. Istý chirurg jej neskôr daroval protézu, vďaka ktorej vedie normálny sloní život.

Therdchai Jivacate je thajský chirurg, vynálezca a expert na protézy. Počas svojej kariéry ich vytvoril viac ako 20 tisíc, či už pre zvieratá ako sú mačky, psy, či vtáky, alebo pre ľudí. V deň, keď spoznal slonicu Moshu, ktorá prišla o svoju pravú prednú končatinu, sa rozhodol prijať najväčšiu výzvu vo svojej kariére.

Metóda pokus-omyl

"Keď som ju videl prvýkrát, všimol som si, že počas chôdze musí neustále dvíhať chobot. V tom čase vážila 600 kilogramov a dve tretiny svojej váhy prenášala na prednú ľavú nohu, ktorú neskutočne namáhala," povedal doktor.

Jivacate nikdy predtým nevytvoril takú veľkú protézu. Priznal sa, že so svojím tímom vyskúšal metódu pokus-omyl, až sa mu to poradilo. Hlavnou úlohou bolo vytvorenie dizajnu a biomechaniky, ktorá by slonici pasovala a umožňovala jej bezproblémovú chôdzu.

Na začiatku bola Mosha zvedavá a snažila sa protézu z nohy odstrániť, ale lekári jej v tom zabránili. "Vedeli sme, že ak jej bude spôsobovať bolesť, nebude ju nosiť," dodal chirurg.

Tri protézy za rok

Protéza váži približne 15 kilogramov, je zložená z termoplastu, ocele a elastomeru. Moshi trvalo pol dňa, kým sa s nohou naučila poriadne chodiť. Počas šiestich rokov vyskúšala deväť rôznych pomôcok, ktoré sa prispôsobovali jej váhe a veľkosti. Vzhľadom na to, že rastie rýchlo, ich počas prvého roka vymenila až tri.

V súčasnosti váži 2000 kilogramov a preto je protéza ťažšia a silnejšia. Jivacate spoločne s tímom stále hľadá perfektnú protézu s materiálom, ktorá by bola viac odolnejšia a trvanlivejšia.

Jediná slonia nemocnica

Okrem Moshi dostala špeciálnu nohu aj slonica Motala, ktorá má 56 rokov. Rovnako ako Mosha prišla o prednú nohu po tom, čo šliapla na mínu. Zachránili ju v nemocnici Priateľov ázijských slonov, ktorá bola založená v roku 1993.

Profimedia

​Prvá nemocnica pre slony na svete má momentálne sedemnásť pacientov. Tamojší lekári vyliečili už viac ako 4000 chorých či zranených slonov. Ojedinelé zdravotnícke zariadenie funguje prevažne vďaka darcom z Thajska.

Zdielať na

Súvisiace články