Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chorvátsko: Krajina ostrovov, Winnetoua a rakije
Zdielať na

Chorvátsko: Krajina ostrovov, Winnetoua a rakije

ZÁHREB / Čisté more, krásne národné parky. Aj preto si vlani pri Jadranskom mori v Chorvátsku oddýchlo takmer pol milióna Slovákov. Okrem toho sem našincov láka aj podobná kultúra a jazyk. A v neposlednom rade je to rakija.

Viac ako šesťtisíc kilometrové pobrežie s priezračným Jadranským morom a nádherná príroda s viac ako tisíc dvesto ostrovmi. Zaujímavé je, že obývaných je len päťdesiat z nich. "Vy tak dobre poznáte Chorvátsko, že je ťažké povedať niečo nové o mojej krásnej domovine," hovorí veľvyslanec Chorvátskej republiky na Slovensku Jakša Muljačić.

Plitvice, Krka

Okrem priezračného Jadranského mora má krajina niekoľko národných parkov. V jednom z nich sa nakrúcal aj známy Winnetou. "Najznámejšie sú Plitvice, ale máme aj národný park Krka, ktorý je veľmi podobný," doplnil Muljačić.

​Radi si zanôtia

Chorváti milujú národné piesne a  v takzvaných konobách si ich aj radi zanôtia. Najmä na obľúbenej chorvátskej Dalmácii spievajú bez rozdielu veku starí i mladí. Chorváti sú Slovákom blízki najmä pre podobný jazyk a kultúru. 

Okrem balkánskeho humoru a známeho "dobro došli" či "nema problema", je však Chorvátsko známe aj svojimi vynálezcami. Narodil sa tu napríklad Nikola Tesla (rozsvietil svet), Eduard Penkala (vytvoril prvé plniace pero) či Marko Polo (moreplavec). 

Súvisiace články