Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Blesk zabil viac ako 300 sobov
Zdielať na

Blesk zabil viac ako 300 sobov

OSLO / Úder blesku zabil v strednom Nórsku stádo viac ako 300 divoko žijúcich sobov. S odvolaním na norske úrady to napísala agentúra AP. Ochrancovia životného prostredia to považujú za mimoriadne rozsiahlu prírodnú pohromu, podobný počet zvierať zabitých bleskom je podľa nich bezprecedentný.

K udalosti došlo na náhornej plošine Hardangervidda vo vnútrozemí medzi Bergenom a Oslom. Po piatkovej búrke objavili nórske úrady na malej oblasti roztrúsené telá 323 sobov, vrátane 70 nedospelých zvierat. 

Hovorca Nórskej agentúry pre životné prostredie Kjartan Knutsen uviedol, že zabitie divokých zvierat bleskom nie je nezvyčajné. Prekvapivé ale podľa neho je, že búrka pripravila o život toľko zvierat naraz. Podľa Knutsena je súčasná udalosť zrejme dôsledkom toho, že soby v stáde za zlého počasia snažia držať čo najbližšie pri sebe, takže elektrický výboj spôsobený bleskom ich zasiahol toľko. 

Cez plošinu Hardangervidda vedú dôležité migračné cesty sobov. Koncom leta a konom zimy ich tam každoročnej prejdú tisíce. 

Profimedia

Súvisiace články