Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alkohol test môže klamať. Dobrý tester má elektrochemický článok
Zdielať na

Alkohol test môže klamať. Dobrý tester má elektrochemický článok

BRATISLAVA / Odborníci upozorňujú, že mnohé prístroje, ktoré sa ponúkajú na slovenskom trhu sú nepresné a zlý nákup Vás potom môže vyjsť draho. To, že ste sa pred jazdou otestovali, ešte neznamená, že ste úplne triezvi.

"Existujú dva druhy testerov certifikovaný a necertifikovaný. Tie bez certifikácie do jedného promile ukazujú nulu. Na trhu nemáme dostupné merače, ktoré detekujú nízku hladinu alkoholu a môže si ich kúpiť bežný človek," vysvetľuje dopravný analytik Jozef Drahovský.

Súkromne sa testovaniu venovala aj výskumná a vývojová zamestnankyňa Slovenského metrologického ústavu Zuzana Tunegová. Sledovala merania desiatich rôznych prístrojov od 5 eurových až po tie drahšie - do hodnoty 100 eur. 

Elektrochemický článok

Podľa nej sú prístroje pri nižších hodnotách presnejšie, ako pri vysokých. Niektoré z nich hladinu ukázali aj vtedy, keď alkohol prítomný nebol. "Sú veľmi nespoľahlivé. Ukazujú hodnotu aj keď je tam nulová koncentrácia, alebo naopak, keď si vypijete, hodnotu neukážu," povedala Tunegová.

Ak si chcete kúpiť dobrý alkoholtester, musí mať zabudovaný elektrochemický článok. "Ide o meraciu časť, ktorá ukazuje hodnotu koncentrácie etanolu, ktorú máme v dychu. Sú to zariadenia, ktoré podliehajú metrologickej kontrole. Ak môžem odporúčiť, radšej kupovať drahší prístroj," hovorí  Zuzana Ďurišová, vedúca oddelenia chémie SMÚ. 

Drahší neznamená cenovo nedostupný. Najlacnejší prístroj s elektrochemickým článkom sa dá kúpiť už za niekoľko desiatok eur.

Súvisiace články