Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Warholovci navštívili múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach
Zdielať na

Warholovci navštívili múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach

MEDZILABORCE / Prvé múzeum kráľa popartu Andyho Warhola na svete, vzniklo pred 25 rokmi na severo-východe Slovenska. Z amerického Pittsburgu si ho prišiel obzrieť Andyho synovec Donald s rodinou.

Do medzilaboreckého múzea sa prišiel pozrieť synovec Andyho Warhola. Prišiel s manželkou a synom. Ten má meno podľa slávneho príbuzného. Desaťročný Andy Warhol zrejme pri umení nezostane.

"Ja mám rád americký futbal, bejzbal," vysvetľuje Andy. "V múzeu máme kúsky jeho oblečenia, ktoré nosil, košieľky, v ktorých boli krstení všetci traja synovia. Listy, ktoré adresovala sestre, písané v nárečí, ktoré bolo rodným Andyho Warhola," vymenováva riaditeľka múzea Ľudmila Štecová. Pre obyčajných návštevníkov je to múzeum kráľa popartu. Pre rodinu spomienky.

Inšpiratívny príbeh

Múzeum umeleckej legendy má 25 rokov. O dielo Andyho Warhola je stále veľký záujem. "Prekonal hranicu investícií do jeho diel jednu miliardu amerických dolárov. O nejakých 200 miliónv prekonal Pabla Picassa," uviedol prezident spoločnosti AW Martin Cubjak.

Príbeh Andyho Warhola a chudobných slovenských imigrantov z Mikovej je inšpiratívny aj z iného dôvodu. "Prišli do Ameriky chudobní a dokázali podporavať svojho syna, aby sa venoval umeniu. Dostal sa na špicu, 30 rokov po smrti sa o ňom hovorí v učebniciach, to je to inšpiratívne," hovorí Donaldova manželka Jarka.

Súvisiace články