Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Láska leta 1968. Nerozdelila ich ani okupácia
Zdielať na

Láska leta 1968. Nerozdelila ich ani okupácia

NAIROBI/MARTIN / August ´68 znamenal nielen zmenu politického systému, ale aj veľa osobných príbehov. Martinčanka Jela a kenský štipendista Shadrack zažívali pred 48 rokmi jedno z najkrajších období, keď ich zaskočili udalosti 21. augusta. Ich príbeh bol láskou leta 1968.

"Zoznámili sme sa v druhom ročníku a som si všimla, že nejaký africký študent si odo mňa chodí požičiavať noviny," spomína slovenská lekárka Jela Ojwang.

Svadba

Neskôr si spolužiaci pomáhali pri učení. Náklonnosť medzi nimi rástla a uvažovali o svadbe. Iba ako manželia mohli totiž zostať študovať v rovnakom meste.

"Tak sme sa potom rozhodli narýchlo, že bude svadba a padlo to na 24. augusta 1968," dodáva slovenská lekárka.

"Tri dni sme nevedeli, či svadba vôbec bude," dopĺňa.

Cestovanie

Veľký deň sa nakoniec konal. Aj keď bez rodiny, ktorá nemohla pricestovať pre nepremávajúce vlaky. Dvadsaťjedenročná okupácia zasa sťažovala návštevy rodiny z Československa do africkej Kene, kde sa mladí lekári po promócií presťahovali.

"V 90. rokoch tie kontakty boli častejšie a keď môj syn išiel na návštevu a doniesol mi knihy, ako sa robí zabíjačka, doniesol mi krásne gramofónové platne. Až vtedy som si uvedomila, ako mi to všetko chýbalo," spomína Jela Ojwang.

Druhý domov

Staršia žena pracuje ako detská lekárka dodnes. Z jej manžela je zase uznávaný odborník v oblasti onkológie a gynekológie. Spoločne vychovali troch synov a na Slovensko sa radi vracajú.

"Slovensko je stále mojím druhým domovom. Tam som sa oženil a cítim sa tam ako doma," uzatvára Shardack Ojwang.

Zdielať na

Súvisiace články