Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najlepšie mestá pre život
Zdielať na

Najlepšie mestá pre život

BRATISLAVA / Najlepšie mesto pre život v Európe sa nachádza zhruba 60 kilometrov od Bratislavy. Viedeň je zároveň na druhom mieste vo svetovom rebríčku.

Šiestykrát je víťazom na život austrálske Melbourne. V desiatke najlepších miest sa nachádzajú tri kanadské a tri austrálske mestá. V rebríčku sa umiestnili aj Auckland na Novom Zélande, fínske Helsinki a nemecký Hamburg.

Stoštyridsať miest svetanajlepšie 

Hodnotenie zostavila spoločnosť Economist Intelligence unit. Stoštyridsať miest porovnávali na základe zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, stability, kultúry, životného prostredia a infraštruktúry.

Pre hrozbu terorizmu si v rebríčku pohoršilo Sydney či Paríž.

Najlepšie miesta pre život

1. miesto: Melbourne (Austrália)

2. miesto: Viedeň (Rakúsko)

3. miesto: Vancouver (Kanada)

4. miesto: Toronto (Kanada)

5. miesto: Calgary (Kanada)

6. miesto: Adelaide (Austrália)

7. miesto: Perth (Austrália)

8. miesto: Auckland (Austrália)

9. miesto: Helsinki (Fínsko)

10. miesto: Hamburg (Nemecko)

Umiestnenie Bratislavy

Bratislava sa ocitla v desiatke krajín, ktoré za uplynulých päť rokov dosiahli najvýraznejšie zlepšenie podmienok.

Najhorším mestom na živoj je sýrsky Damašk. Na chvoste sa tiež nachádzajú ázijské mestá ako Dháka, Karáči či susedná Ukrajina.

Najhoršie mestá pre život

1. miesto: Damašk (Sýria)

2. miesto: Tripolis (Lýbia)

3. miesto: Lagos (Nigéria)

4. miesto: Dháka (Bangladéš)

5. miesto: Port Meresby (Papua-Nová Guinea)

6. miesto: Alžír (Alžírsko)

7. miesto: Karáči (Pakistán)

8. miesto: Harare (Zimbabwe)

9. miesto: Douala (Kamerun)

10. miesto: Kyjev (Ukrajina)

Názory Slovákov

A čo na život v najlepších mestách hovoria Slováci, ktorí sa tam presťahovali? 

"Viedeň má veľmi široké možnosti, čo sa týka vzdelávania. Dieťa môže už od začiatku študovať v nemčine, angličtine, francúzštine, španielčine. Sociálna starostlivosť je tu na veľmi vysokej úrovni a rovnako dbajú aj na bezpečnosť," prezrádza Ľudmila Le Gohebel, Slovenka žijúca vo Viedni.A čo hovoria na život v najlepších mestách sveta Slováci, ktorý sa tam presťahovali?

"Dá sa to charakterizovať jedným slovom, a to pokoj. Veľmi veľký priestor, veľa zelene, cesty sú široké, ohľaduplní a nekonfliktní vodiči. Ľudia sa usmievajú od rána do večera. Všade sú ihriská, parky, príroda," vyratúva klady života v kandaskom Calgary René Simon.

"Austrália je bezpečná krajina a Perth obzvlášť. To mesto je čisté. Počasie je stabilizované. Kvalita ubytovania je na vysokej úrovni," ospevuje Austráliu Peter Petrovský.

A predsa niečo chýba...

Všetko má ale svoje klady i zápory. Napriek tomu, že Slováci, ktorí žijú v tých najlepších mestách, nájdu aj nedostatky.

"Zo Slovenska mi chýba veľmi veľa vecí. Jednak tá história, Staré Mesto, rôzne jedlá, priatelia i rodičia," odtajuje René Simon.

"Tá kultúra mi chýba. Moji priatelia, rodina a všeobecne rozprávať sa s niekým v rodnom jazyku," dodáva Ľudmila Le Gohebel.

Nie všetky kritériá života a subjektívneho šťastia sú totiž merateľné.

"Žiadnym spôsobom nemôžete odmerať silu väzieb na priateľov a rodinu, silu ducha krajiny, miestnej kutlúry, čo utvára dušu človeka, jeho korene, ktoré ho viažu k miestu, ktoré má rád," vysvetľuje sociologička Sylvia Porubänová.

Súvisiace články