Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cannes zakázalo moslimkám nosiť plavky zakrývajúce celé telo
Zdielať na

Cannes zakázalo moslimkám nosiť plavky zakrývajúce celé telo

Zdroj: Profimedia

CANNES / Francúzske letovisko Cannes zakázalo nosiť na pláži špeciálne plavky pre moslimské ženy zvané burkini, ktoré zahaľujú celé telo vrátane hlavy. Podľa tamojšej radnice by tento odev mohol rušiť verejný poriadok v situácii, kedy sa krajina spamätáva z teroristických útokov spáchaných radikálnymi islamistami.

Starosta Cannes David Lisnard vydal vyhlášku, ktorá zakazuje plážové odevy, ktoré "nerešpektujú dobré mravy a sekularizmus". Burkini podľa neho spadajú pod tento zákaz. "Plavky, ktoré ostentatívne dávajú najavo náboženskú príslušnosť, zatiaľ čo Francúzsko a jej náboženské miesta sú terčom teroristických útokov, by mohli vytvoriť hrozbu narušenia verejného poriadku," uviedol. 

Pred mesiacom sa terčom teroristického útoku juhofrancúzske Nice, kde atentátnik narazil nákladným autom do davu ľudí a 85 ich zabil. Pred troma týždňami vtrhla dvojica moslimov, ktorí sa hlásili k teroristickej organizácii Islamský štát, do kostola v Normandii, kde zavraždila 85-ročného kňaza, kým ich policajti zastrelili. 

Zákaz burkiny

Radnica v Cannes vydala vyhlášku zakazujúcu burkini vo štvrtok s platnosťou na celý august. Ľuďom, ktorí nariadenie porušia, hrozí pokuta vo výške 38 eur. 

V Cannes už koncom júla zakázali na plážach nosenie veľkých tašiek a iných objemných batožín, v ktorých by mohli byť potenciálne ukryté zbrane či výbušniny.

Útoky vo Francúzsku

Francúzsko v roku 2011 ako prvá európska krajina zakázala zahaľovanie tváre na verejných priestranstvách, teda fakticky zakázala nosenie nikábu či burky na verejnosti. Na burkini sa tento zákaz nevzťahuje, pretože plavky ponechávajú odkrytú tvár. 

Zdielať na

Súvisiace články