Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Afrika bojuje proti ebole piesňami
Zdielať na

Afrika bojuje proti ebole piesňami

BRATISLAVA / Na miestach, kde zúri ebola a kde už zabila viac ako štyri tisíc ľudí je najsilnejšou zbraňou pieseň. Nejde o mágiu či o čarovný popevok, ktorý by ľudí vyliečil. Chytľavé pesničky s textom, ktorý hovorí o ochrane pred chorobou, sa ale šíria naozaj ako nákaza a dostanú sa aj k ľuďom, ktorí o chorobe a jej hrozbách nič nevedia.

Stráňte sa ľudí, ktorým krvácajú oči, nejedzte zvratky na ulici. Aj tieto odporúčania sa nachádzajú v pesničkách, v ktorých sa spieva o tom, ako sa nenakaziť ebolou. Sú dôležitou zbraňou v boji proti tejto vražednej chorobe.

Nová kampaň UNICEF

Pesničky sú súčasťou novej kampane svetovej organizácie na ochranu detí UNICEF. "Ebola je tu, chráňte svoju rodinu, chráňte svoju komunitu," spieva sa v jednej z piesní.

"V reggae rytmoch sa poukazuje na závažnosť tejto choroby a ako sa dá pred touto chorobou chrániť. Spieva sa tam napríklad, že ebola je tu, ebola je skutočná, dávajte si pozor, komu podáte ruku a všetky tie preventívne kroky,"
opisuje zástupkyňa organizácie UNICEF na Slovensku Jana Kelecsényi. 

Vypočujte si pesničku Staying Ebola Free:

Chytľavé pesničky

O kampani počula aj Silvia Mabena, žijúca v Keni. Tam sa o pesničkách žartuje, že sú nákazlivé ako samotná choroba. "Dobre sa počúvajú. Sú to také chytľavé melódie. Sú v angličtine a aj zmixované s miestnym dialektom, aby tomu rozumeli aj tí, čo nevedia po anglicky," hovorí Silvia.

Niektoré skladby sú spracovaním obľúbených hitov. Viaceré majú drsný humor, ale spĺňajú účel. Vzbudzujú pozornosť u tých, ktorých choroba najviac ohrozuje.

Pesničky sa okamžite stali hitom v miestnych rozhlasových staniciach. A v oblastiach, kde nie je dostupný internet a kde žije veľa ľudí, ktorí tlačený text neprečítajú, je rádio kľúčový zdroj informácií.

"V takomto prostredí ten rozhlas má nezastupiteľnú úlohu. Tú osvetu nevie nikto urobiť tak ako tí hudobníci, dídžeji a piesne," myslí si Silvia Mabena.

Súvisiace články