Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dávajte si pozor, odkiaľ a aké informácie čerpáte
Zdielať na

Dávajte si pozor, odkiaľ a aké informácie čerpáte

Hovorí sa, že dnes nič nemusíte vedieť. Stačí dobré pripojenie na internet. Lenže tam sa občas dozviete naozaj zvláštne veci. Známa internetová encyklopédia nedávno tvrdila, že bývalý americký minister obrany Donald Ramsfeld je jašterom z vesmíru, ktorý požiera mexické deti. Správcov wikipédie najviac šokovalo keď zistili, že táto inovácia prišla z počítača v americkom kongrese, a tak najvplyvnejším mužom Ameriky dali stopku.

Keď budete na internetovej encyklopédii hľadať napríklad informácie o baníkoch, nebuďte prekvapení, čo tam nájdete. Napríklad, že baníci v minulosti v podzemí súložili.

Takéto a ďalšie bludy nie sú ničím výnimočným. Napríklad meno slávneho slovenského herca sa v jednej sekcii píše s dĺžňom a v druhej bez neho. "Normálny človek by už mal začať uvažovať, že to nepoužije," hovorí prorektor Univerzity Komenského v Baratislave Vincent Múcska.

Zdroj referátov

Dôvod, prečo sa na stránke takéto nezmysli objavujú. je jasný. Anonymita a viac prispievateľov ako editorov, ktorí texty kontrolujú. Napriek tomu je táto stránka medzi slovenskými študentmi častým zdrojom pri písaní referátov.

"Stránka ako taká, nie je považovaná za oficiálnu učebnú pomôcku, je preto na zvážení každého pedagóga, do akej miery ju bude využívať," povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Kvalitnejšia encyklopédia

Nielen na Slovensku sú vtipní autori textov na wikipédii. V Amerike to už tak prehnali, že všetci zamestnanci Kongresu vrátane politikov dostali zákaz prispievať s novými článkami. Dôvodom je fakt, že v úvodzovkách vtipné citáty boli na stránku pridané z počítačov, ktoré majú IP adresu Kongresu.

Jeden z prispievateľov má na internetovú verziu encyklopédie iný názor. "Práve to, že ďalší redaktor má možnosť chybu odstrániť, robí wikipédiu kvalitnejšou encyklopédiu ako sú tlačené, pretože aj tam sú chyby," povedal redaktor internetovej encyklopédie Rudolf Šmehýl.

Súvisiace články