Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
2 592. Toľko rodičov odmietlo zaočkovať svoje deti
Zdielať na

2 592. Toľko rodičov odmietlo zaočkovať svoje deti

BRATISLAVA / Očkovať alebo nie? V Českej republike v tom už majú jasno. Súd rozhodol, že vedľajšie účinky očkovania sú podobné ako pri iných medicínskych zákrokoch a rodičia v Česku budú svoje deti očkovať povinne. Podobný spor máme aj na Slovensku. Ústavný súd teraz posudzuje, či povinné očkovanie nie je zásahom do ľudských práv.

Sporom sa zaoberá Ústavný súd SR

Spor o očkovaní na Slovensku zašiel tak ďaleko, že sa ním bude zaoberať ústavný súd. "Či orgány trestnej moci nezasahujú do práv rodičov na ochranu života a práv zdravia svojich " uviedol advokát Juraj Bizoň.

Rodičia ktorí odmietnu zaočkovať, lekár nahlási na Úrad verejného zdravotníctva a ten im môže dať pokutu až 331 eur. V mnohých prípadoch rodičia odmietajú zaplatiť. Odvolávajú sa na súd a žiadajú zrušenie pokuty. Pre očkovanie rastie počet súdnych sporov. "Sme zaevidovali počty odmietnutí v sume cca 18 000 € ," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Rodičov, ktorí odmietajú očkovanie detí pribúda. "Od 1. septembra 2012 do 31. augusta 2013 sme zaevidovali 2 595 odmietnutí povinného očkovania," uviedla Skalická.

Osady a bratislavský kraj

Regionálne úrady evidujú slabú zaočkovanosť najmä v osadách na východnom Slovensku a v bratislavskom kraji. Je to zvláštne ale podľa štatistík je to tak - neočkujú tí najchudobnejší a tí najbohatší - alebo ak chcete - tí čo o tom vedia najmenej alebo práve najviac.

Lekári varujú, že zrušenie povinného očkovania by mohlo rozšíriť nákazy na ktoré už postupne aj zabúdame. "Ak by sme nechali povinné očkovanie len na dobrovoľnej rovine, hrozí tu riziko, že by sa vrátili epidémie a tie ochorenia, proti ktorým sa očkujeme," uviedla Skalická.

Očkovanie rozvráti imunitu

Odporcovia očkovania tvrdia, že hexavakcína, ktorou sa u nás očkuje proti záškrtu tetanu, obrne, čiernemu kašľu a žltačke typu B môže poškodiť zdravie detí, tým, že rozvráti ich ich imunitu. "To dieťa, ktoré už malo nejaký nežiadúci účinok, tak odmietajú očkovať. A samozrejme ďalej jeho súrodencov," uviedla členka Rady iniciatívy pre uvedomenie si rizík očkovania Mária Hudáková. 

Ak súd podporí odporcov očkovania, podľa advokáta Bizoňa bude musieť ministerstvo zmeniť zákon. "Tým okamihom sa prestanú nútiť rodičia povinne očkovať deti a očkovanie bude na báze dobrovoľnosti, čiže na slobodnom rozhodnutí jednotlivca," dodal advokát Juraj Bizoň. Spor je na Ústavnom súde od leta. V podobných prípadoch rozhodne zväčša do roka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články