Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska únia chce riešiť bezpečnosť automobilov. Problém môže predstavovať cena
Zdielať na

Európska únia chce riešiť bezpečnosť automobilov. Problém môže predstavovať cena

ŠTRASBURG / Veľké množstvo úmrtí na cestách chce Európska únia vyriešiť novým opatrením. Poslanci žiadajú, aby sa elektronické asistenčné systémy montovali povinne do všetkých vozidiel a nielen do luxusných automobilov. Problém je, že to nie je práve najlacnejšie.

Na európskych cestách zomrie ročne do 30 000 ľudí a zraní sa vyše 130 000. Europoslanci chcú tieto čísla radikálne znížiť a chcú tiež, aby sa masívnejšie využívali bezpečnejšie autá. Znížiť počet obetí majú technické vychytávky ako prispôsobovanie rýchlosti auta, systém na automobilu v jazdnom pruhu či automatické brzdné systémy. Technika tu nahrádza ľudí, ktorí robia chyby, často fatálne. "Tieto systémy môžu zachrániť životy, vedia varovať vodiča, keď nastane problém, poskytnú im čas zmeniť smer jazdy a zachrániť tak život. V podstate tie systémy by mohli v niektorých prípadoch reagovať aj samé bez šoféra," uviedol europoslanec z Európskej ľudovej strany Markus Ferber. 

Systémy, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v drahších autách by po novom mali byť základnou súčasťou auta. "Ide o to, aby neexistovali slepé uhly, aby stĺpiky vpredu nezabraňovali vo výhľade," opísala slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská. 

Nákladiaky a autobusy by mali byť pre minimalizáciu mŕtveho uhla povinne vybavené prednými, bočnými a zadnými kamerami. Problémom ale môže byť cena. "Nechceme, aby museli spotrebitelia po novom platiť oveľa viac za takto upravené automobily, na druhej strane si musíme uvedomiť, že ide z pohľadu bezpečnosti o nutnosť," tvrdí eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová. 

Automobilky zatiaľ na návrh europarlamentu nereagovali. Nemali by to ale celé zatiahnuť výrobcovia áut. "Budú sa na tom spolupodieľať výrobcovia aj európske zdroje," uviedla slovenská europoslankyňa Monika Beňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy