Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Tisíce ľudí sa zišli v Prahe a vzopreli sa Zemanovi
Zdielať na

VIDEO: Tisíce ľudí sa zišli v Prahe a vzopreli sa Zemanovi

Zdroj: ČT24

PRAHA / Niekoľko tisíc ľudí sa v večer zišlo na pražskom Staromestskom námestí na alternatívnej oslave vzniku prvej Československej republiky. Osláviť štátny sviatok v "podhradí" prišli aj mnohí politici bojkotujúci oficiálny ceremoniál udeľovania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade, ktorým oslavy 28. októbra tradične vrcholia.

Dôvodom bojkotu ceremoniálu bol spor okolo neudelenia štátneho vyznamenania bývalému väzňovi z Osvienčimu Jiřímu Bradymu, ale aj nespokojnosť s politikou prezidenta Miloša Zemana.

Zmyslom akcie s názvom Oslavy štátneho sviatku v podhradí je podľa jej organizátora Petra Gazdíka, podpredsedu Poslaneckej snemovne a šéfa hnutia Starostovia a nezávislí (STAN), uctiť si sviatok v duchu demokratických tradícií Českej republiky. Tie totiž podľa neho prezident Miloš Zeman často porušuje, pričom naposledy tak urobil práve svojím rozhodnutím neudeliť štátne vyznamenanie Jiřímu Bradymu.

Spomínali Havla

Medzi prvými rečníkmi bol bývalý predseda českej vlády a Senátu Petr Pithart. Zhromaždeným pripomenul, kto ich na námestie priviedol. "Boli to predsa Václav Havel a dalajláma a tiež pán Jiří Brady," povedal, za čo si vyslúžil veľký potlesk.

Ľudia na Staromestskom námestí mávali transparentmi s nápismi ako "Odmietame normalizačné móresy hradnej zberby", "Mao Zeman" či "Sme Západ!". Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček zhromaždenie označil za protizemanovskú kampaň.

Vystúpil i Herman

Na alternatívnej oslave sviatku sa udeľovali aj vyznamenania, pričom Medailu Univerzity Palackého dostal práve Jiří Brady. Zhromaždený dav ováciami privítal Bradyho synovca a terajšieho ministra kultúry Daniela Hermana. "Som hrdý, že som mal tú česť privítať dalajlámu, urobil by som to znova," pripomenul minister svoje nedávne stretnutie s tibetským duchovným.

Tohtoročné oslavy vzniku Československa sa konajú vo vôbec najvyhrotenejšej atmosfére v rámci modernej histórie ČR. Aj v minulých rokoch sa síce viedli okolo sviatku spory, a to predovšetkým v súvislosti s menami ocenených alebo dôvodmi nepozvanie niektorých osobností, intenzitu tých tohtoročných ale nedosiahli.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy