Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Francúzi búrajú tábor v Calais. Utečencov opúšťajú sny o Británii
Zdielať na

Francúzi búrajú tábor v Calais. Utečencov opúšťajú sny o Británii

Zdroj: Profimedia

CALAIS / Francúzske úrady sa rozhodli pomocou bagrov odstrániť stany a ďalšie príbytky spoločne s odpadkami v rozsiahlom utečeneckom tábore v Calais. Súčasne pokračuje s evakuáciou tisícky žien, mužov a detí z najväčšej núdzovej kolónie v krajine.

Podľa úradov, ktoré do operácie nasadili viac než 1 250 policajtov, ide zatiaľ všetko podľa plánu a v relatívnom kľude. Autobusy v pondelok rozviezli z tábora na severe Francúzska, zvaného džungľa, na rôzne miesta po celej krajine prvých viac než 2 300 utečencov. 

V tábore ostávalo v utorok ráno približne 5 000 osôb. Do konca dnešného dňa chcú úrady rozviesť ďalších 2 600 utečencov. 

Deti za príbuznými

Úrady pre obyvateľov tábora pripravili celkom 7 500 lôžok v 451 zvláštnych strediskách. Utečenci, ktorí pochádzajú prevažne z Afganistani, Sudánu a Eritrey, budú môcť požiadať o azyl. Ak ho nedostanú, budú z krajiny vyhostení. 

Veľká Británia, kam sa väčšina obyvateľov džungle chcela dostať, prijme všetkých neplnoletých migrantov, ktorí sú osamotení a majú na ostrovoch príbuzných. Z 1 300 neplnoletých ich 500 tvrdí, že majú v Británii príbuzných. Krajina prijala začiatkom mesiaca 200 detí. 

Okamžitý návrat do krajín pôvodu

Britská ministerka vnútra Amber Rudd potvrdila spoluprácu s Francúzskom ohľadom detí a ďalších okolností okolo migrantov na severe Francúzska.

Príjazd migrantov z Calais vyvolal v niektorých francúzskych obciach odmietavé reakcie obyvateľov. Pravicová opozícia sa obáva, že postup socialistickej vlády povedie k vytvoreniu malých Calais po Francúzsku. 

Profimedia

​Krajná pravica, ktorá v posledných rokoch v krajine veľmi posilila svoju pozíciu, požaduje okamžitý návrat migrantov do ich krajín pôvodu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy