Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Belgicko oznámilo Európskej Únii, že nemôže podpísať zmluvu CETA s Kanadou
Zdielať na

Belgicko oznámilo Európskej Únii, že nemôže podpísať zmluvu CETA s Kanadou

Zdroj: Profimedia

BRUSEL / Belgický premiér Charles Michel oznámil predsedovi únijných summitov Tuskovi, že jeho krajina teraz nemôže podpísať únijnú obchodnú zmluvu CETA s Kanadou. Michel to podľa belgických médií uviedol po rokovaní s predstaviteľmi regionálnych vlád.

Trvá teda odmietavý postoj valónskeho parlamentu k dokumentu. Európska únia dala cez víkend Belgicku čas do pondelkového večera, aby vec vyriešila.

"Žiadali po nás, aby sme dnes dali jasnú odpoveď. Jasná odpoveď znie v tejto chvíli 'nie'," citovala Michela agentúra AFP. Okrem Valónska majú voči CETA svoje výhrady tiež dva ďalšie belgické regióny.

Po Michelovom oznámení nie je zatiaľ jasný osud  plánovaného summite EÚ-Kanada, ktorý sa má konať vo štvrtok. Na ňom mala byť šesť rokov vyjednávaní obchodná dohoda pôvodne podpísaná.

Valónsky socialistický premiér Paul Magnette, ktorý sa v posledných niekoľkých dňoch stal symbolom odporu voči dohode, dával už pri príchode na rokovania najavo, že za súčasnej situácie nie je súhlas jeho regiónu možný. Opakovane v posledných dňoch ale tiež zdôrazňoval, že pre rokovania je potrebné viac času než len do pondelkového večera.

Belgická strana

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas novinárom povedal, že situáciu musí vyriešiť predovšetkým belgická strana, ktorej je EÚ pripravená pomôcť. Vyzval tiež všetkých k trpezlivosti.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement)  je navrhovaná dohoda medzi Kanadou a štátmi Európskej únie, ktorá upravuje podmienky voľného obchodu a dodržiavania autorských práv. Znenie veľkej časti ustanovení týkajúcich sa autorského práva je zhodné s ustanoveniami, ktoré obsahovala Európskym parlamentom nedávno zamietnutá kontroverzná dohoda ACTA, čo vyvoláva obavy v radách zástancov slobody internetu a ľudských práv.

Štvrtkový samit EÚ a Kanady, kde sa má podpísať zmluva CETA, je stále možný, myslí si Tusk. Spolu s premiérom Kanady vyzval strany na nájdenie riešenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy