Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Francúzi likvidujú utečenecký tábor v Calais
Zdielať na

Francúzi likvidujú utečenecký tábor v Calais

CALAIS / Francúzske orgány začali s likvidáciou utečeneckého tábora v severofrancúzskom prístavnom meste Calais, ktorý prezývajú Džungľa. V stanoch a svojpomocne vybudovaných prístreškoch v tábore v súčasnosti žije asi 6 500 ľudí. Utečencov rozvozia do iných stredísk vo Francúzsku. Na pokojný priebeh operácie dohliada približne 1 250 policajtov.

Evakuácia, ktorú francúzska vláda označuje za humanitárnu, začala oficiálne o 8:00. Avšak už od 6:00 prichádzali podľa agentúry AFP desiatky žien a mužov s batožinami k hangáru, ktorý slúži ako hlavný štáb tejto rozsiahlej operácie. Riaditeľ úradu pre imigráciu a integráciu Didier Leschi dúfa, že nový domov nájdu pre viac ako 2000 utečencov.

Pokojný priebeh

Hlásené zatiaľ nie sú žiadne incidenty. "Prajeme si, aby operácia prebiehala v pokoji a organizovane. Zatiaľ tomu tak je," uistil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Mnohí utečenci sa ale podľa stanice France 24 netaja tým, že za žiadnu cenu si nesadnú do autobusu, nájdu si iné improvizované prístrešie v oblasti prímorského mesta Calais a budú sa ďalej pokúšať dostať do blízkej Británie. Christian Salomé z humanitárnej organizácie Auberge des migrants ich počet odhaduje na 2000. Predpovedá tiež vznik desiatok "malých džunglí." 

Problém to nevyrieši

"Vláda môže len snívať o tom, že rozbitím tábora vyrieši migračný problém. Je to chybná úvaha, pretože mnohí z tých, ktorí teraz odídu, sa vrátia. Naviac stále prichádzajú noví utečenci, okolo 30 denne," hovorí François Guennoc z organizácie Auberge des migrants. Viaceré rodiny sa ale s evakuáciou zmierili. 

Rozvoz migrantov autobusmi do pripravených ubytovacích kapacít po celej zemi a likvidácia tejto najväčšej núdzovej kolónie vo Francúzsku pomocou buldozérov má ukončiť zhoršenú bezpečnostnú situáciu a nespokojnosť obyvateľov v oblasti Calais. Tábor sa rozrástol pred 18 mesiacmi a tvoria ho predovšetkým utečenci z Afganistanu, Sudánu či z Eritrey. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy