Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bob Dylan nereaguje na Nobelovu cenu. Už nepohneme prstom, odkázal člen akadémie
Zdielať na

Bob Dylan nereaguje na Nobelovu cenu. Už nepohneme prstom, odkázal člen akadémie

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Jeden z členov Švédskej akadémie, ktorá minulý týždeň udelila Nobelovu cenu za literatúru americkému hudobníkovi Bobovi Dylanovi, označil jeho mlčanie a nereagovanie na pokusy spojiť sa s ním za nezdvorilé a arogantné.

Per Wästberg to vyhlásil pre švédsky denník Dagens Nyheter s tým, že Dylanov prístup bol predvídateľný, aj tak je však neúctivý.

"Dalo by sa to označiť za nezdvorilé a arogantné. Dohodli sme sa, že už nepohneme prstom. Lopta je na jeho strane," uviedol Wastberg. Sekretárka akadémie Sara Danius však vyhlásila, že Wastbergove názory nepredstavujú oficiálne stanovisko akadémie. "Laureáti Nobelovej ceny sa sami rozhodujú, či sa zúčastnia na odovzdávaní cien. Švédska akadémia nikdy nehodnotila ich rozhodnutia, a nebude tak robiť ani teraz," uviedla v oficiálnom vyhlásení.

Prvý hudobník

Sedemdesiatpäťročný Bob Dylan je vôbec prvým hudobníkom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. Členovia akadémie mu ju udelili vo štvrtok 13. októbra za "vytvorenie nových básnických vyjadrení v rámci americkej tradície skladania piesní".

Rodák z Duluthu v štáte Minnesota sa o tom však zmienil iba na svojej oficiálnej webstránke a sociálnych sieťach Facebook a Twitter, z webstránky však neskôr túto zmienku vymazal. Na pokusy akadémie spojiť sa s ním doteraz nereagoval, takže nie je známe, či sa zúčastní 10. decembra na slávnostnom odovzdávaní Nobelových cien v Štokholme.

V prípade, že bude aj naďalej mlčať, stane sa vôbec prvým laureátom, ktorý cenu odignoruje. Prestížnu trofej v minulosti odmietli dvaja autori - Boris Pasternak a Jean-Paul Sartre, pričom Pasternakovi to 'odporučil' vtedajší Sovietsky zväz a Sartre žiadne oficiálne ceny neprijímal. Ďalší laureáti, ako napríklad Jaroslav Seifert, Harold Pinter či Alice Munro, sa na odovzdávaní nemohli zúčastniť zo zdravotných dôvodov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy