Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výsledky samitu európskych lídrov v Bruseli
Zdielať na

Výsledky samitu európskych lídrov v Bruseli

BRUSEL / Jednou z tém dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli boli aj vonkajšie vzťahy, a to najmä v súvislosti so Sýriou a Ruskom. V súvislosti so Sýriou podľa premiéra Roberta Fica veľké znepokojenie vyvoláva tamojšia humanitárna situácia.

"Európa sa veľmi jasne vyjadrila k situácii v Sýrii. Všetci vieme, že boj s tzv. Islamským štátom a terorizmom je boj, na ktorom sa musia zúčastniť všetci," povedal na tlačovej konferencii Fico s tým, že bez Ruskej federácie tento boj nie je možný.

Zopakoval, že je proti sankciám, ale nebude trhať jednotu Európskej únie. Pokiaľ ide o prijaté závery, podľa Fica sú orientované predovšetkým k jednotlivým osobám, možno skupinám v Sýrii, ktoré porušujú medzinárodné právo.

EÚ ako silný hráč

"Európska rada jasne povedala, že tí, čo porušujú medzinárodné právo, by mali byť prísne potrestaní. Budeme pozorne sledovať vývoj v tejto oblasti. Pokiaľ by sa to ukázalo ako nevyhnutné, tak Európska rada je pripravená prísť s opatreniami, ktoré budú jednoznačne reagovať na to, čo sa v Sýrii deje," informoval premiér.

Dodal, že EÚ sa musí teraz ukázať ako silný hráč, keďže USA nedokážu reagovať na situáciu pre blížiace sa prezidentské voľby a OSN, vzhľadom na to, ako je zostavená Bezpečnostná rada, je prakticky nefunkčná.

Sankcie mali vplyv

"Nemôžeme dať od toho ruky preč a tváriť sa ako mŕtvy chrobák. Ak je tam humanitárny problém, porušujú sa pravidlá medzinárodného práva, tak je dôležité, aby Únia povedala, že ak to bude pokračovať, sme pripravení prijať vážne rozhodnutia vo vzťahu k tým, ktorí takýmto spôsobom porušujú pravidlá," povedal. Pripomenul však, že on so sankciami nesúhlasí, nebude však narúšať jednotu Európskej únie.

Súboje nemajú význam

"Niekoľko premiérov na summite priznalo, že sankcie významne poškodili ich domáce hospodárstvo. Za Slovensko môžem povedať, že sa nám vzájomný obchod s Ruskom znížil o 30 percent. Nechcem tvrdiť, že to je len výlučne kvôli sankciám, ale určite sankcie mali vplyv," dodal Fico s tým, že sankcie poškodzujú obe strany, pričom ten, ktorého sa sankciami snažíme potrestať, nemení svoje správanie.

​Odmieta však rozbiť jednotu EÚ, keďže je pre Slovensko dôležitá. "Nemá význam ísť do súbojov, pretože jednota Európskej únie je pre nás, pre Slovensko mimoriadne dôležitá. My musíme byť proeurópski. Kto je protieurópsky, ide proti svojim vlastným národným záujmom," uzavrel premiér.

Lídri sa na summite zaoberali situáciou v Sýrii a Ruskom. To pomáha režimu sýrskeho lídra Bašára Asada. Momentálne je situácia najviac vyhrotená v Aleppe, kde zomierajú civilisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy