Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Miroslav Lajčák generálnym tajomníkom OSN nebude, zhodli sa na Portugalčanovi
Zdielať na

Miroslav Lajčák generálnym tajomníkom OSN nebude, zhodli sa na Portugalčanovi

BRATISLAVA / Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák generálny tajomník Organizácie Spojených národov nebude, Bezpečnostná rada OSN sa v stredu totiž zhodla na portugalskom expremiérovi Antóniovi Guterresovi.

Podľa medializovaných informácií dostal 13 podporných hlasov, ale žiadne veto. Jeden hlas "bez názoru" bol od stáleho člena BR OSN, jeden od nestáleho. Formálne hlasovanie bude podľa ruského veľvyslanca pri OSN Vitalyho Churkina vo štvrtok. Generálnym tajomníkom teda nebude ani žena, ani kandidát z východoeurópskej skupiny. Ani jedna z týchto kategórií ešte svojho generálneho tajomníka nemala.

Dnešné hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN bolo prvé, keď si stáli členovia (USA, Veľká Británia, Francúzsko, Rusko, Čína) mohli uplatniť právo veta. Tomuto hlasovaniu predchádzalo päť indikatívnych kôl, v ktorých 15 krajín BR OSN vyjadrilo svoj názor o kandidátoch spôsobom "podporujem", "nepodporujem" a "nemám názor". V týchto hlasovaniach sa Lajčák umiestnil raz v strede rebríčka, raz na predposlednom mieste, dvakrát za sebou skončil druhý a v poslednom hlasovaní na treťom mieste.

Precedens do budúcnosti

Prvotné reakcie analytikov upozorňujú na to, že východoeurópska skupina ako jediná ešte svojho šéfa OSN nemala. Myslia si, že to vytvára nebezpečný precedens do budúcnosti.

​Tohtoročný výber generálneho tajomníka OSN sa líši od tých predchádzajúcich. Bol otvorenejší a transparentnejší. Vlády boli oficiálne vyzvané, aby nominovali svojho kandidáta. Tí absolvovali aj tzv. hearingy, čiže vypočutia, v ktorých prezentovali svoju víziu a odpovedali na otázky diplomatov aj verejnosti. Potom, čo sa 15-členná Bezpečnostná rada zhodla na mene, kandidáta odporučí Valnému zhromaždeniu. To kandidáta schváli, ak kandidát dostane nadpolovičný počet hlasov. Nový generálny tajomník sa funkcie ujme od 1. januára 2017.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy