Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Armáda Európskej únie: Väčšina politikov si ju zatiaľ nevie predstaviť
Zdielať na

Armáda Európskej únie: Väčšina politikov si ju zatiaľ nevie predstaviť

BRATISLAVA/BRUSEL / V poslednom období sa opäť objavili úvahy o možnom vytvorení akejsi spoločnej európskej armády či ozbrojených síl Európskej únie. Tie myšlienky zatiaľ nie sú konkrétne, skôr iba predbežné.

Hoci už viacero európskych politikov povedalo, že by bolo dobré, keby vzniklo niečo ako spoločná armáda Európskej únie, no nikto zatiaľ nevysvetlil, aký by bol vzťah novej armády voči NATO.

Niektorých reakcie sú záporná a "európsku armádu" odmietajú, iní o tom uvažujú. Otázkou aj je, ako by prebiehalo financovanie, keďže viaceré európske štáty vyčleňujú na vlastnú armádu malé percento peňazí.

Proti duplicite je aj šéf NATO Jens Stoltenberg. Podľa neho je spolupráca Únie a Aliancie momentálne bližšia, ako kedykoľvek predtým. 

"Vítam diskusie o tom, ako posilniť európsku obranu a bezpečnosť, pretože neexistuje rozpor medzi silnou európskou obranou a silným NATO. Naopak, obe inštitúcie to posilňuje," povedal. 

Pomerne jasné sú aj slová slovenského ministra obrany Petra Gajdoša. "Ako silná je Európa, Európska únia, tak silné je NATO a opačne - je tvrdou realitou," vysvetlil. 

Názory politikov

Ako to vnímajú slovenskí politici? "So spoločnou armádou by som bol veľmi, veľmi opatrný. Skôr si viem predstaviť spoluprácu armádčlenských štátov Európskej únie pri spoločnej obrane, pretože vieme, že záujmy našich susedov a členov Európskej únie sú rôzne," prezradil podpredseda zahraničného výboru národnej rady Jaroslav Paška.

"Je dobre, že sa o tejto otázke hovorí. Neviem si osobne dnes predstaviť, že by plne fungovala aj ´európska armáda´ alebo spoločná armáda Európskej únie aj Severoatlantická aliancia ako dve nezávislé vojenské zoskupenia," informoval bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

"Kooperácia, zbližovanie jednotlivých armád to je veľmi dobré a prospieva aj to, keď sa budú približovať aj jednotlivé modernizačné projekty, pretože vtedy jednotlivé národné štáty dokážu ušetriť, ale spoločná ´európska armáda´ nie je na programe dňa," skonštatoval bývalý minister obrany Martin Fedor.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy