Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chcete si pripraviť pravý hummus? Izraelci majú najlepší recept
Zdielať na

Chcete si pripraviť pravý hummus? Izraelci majú najlepší recept

EILAT / Na hummus nedajú dopustiť milióny ľudí. Je to najobľúbenejšie jedlo Blízkeho východu. Názov hummus pochádza z tureckého slova humus, které zase pocháddza z arabského حمّص ḥummuṣ, odvodeného z ḥimmaṣ - cícer.

Ak si chcete hummus pripraviť doma, musíte variť cícer 5-6 hodín. "Uvarený cícer dám do mixéra, v ktorom už mám pripravenú zmes korenia, cesnaku a citrónovej šťavy," pokračuje predavač cíceru Dan Ochayon. 

Z rozmixovanej zmesi Dan trocha odoberie pre tých, ktorým prekáža ďalšia zložka hummusu - sezamová pasta tahini. "Pridáte soľ, čierne korenie, niektorí majú radi aj rascu rímsku a cesnak, iným prekáža. Pridáte dobrú tahinu, rozmixujete a hotovo. Je to jednoduché," pokračuje Dan.

Čerstvý hummus sa podáva s rôznymi prílohami - hubami dusenými na cibuľke, špeciálnou rajčinovou omáčkou šakšuka, či s vajíčkom. 

​Jednoduché a zdravé

"Chodím sem jesž hummus aspoň dva, niekedy aj trikrát týždenne. Pracujem neďaleko, takže sem chodím či už na hummus, alebo na falafel. Je to jednoduché a zdravé jedlo," hovorí zákazník Dov.

Slovenka Jana žije v Izraeli už 15 rokov. "Keď som sem prišla, hummus som vôbec nemala rada, vôbec mi to nechutilo, ale po čase si na to človek zvykne," vysvetľuje. Jana si s manželom otvorila malý obchod, v ktorom ponúka známe slovenské  cukrovinky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy