Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Londýn formálne začne stretnutie o brexite do konca marca
Zdielať na

Londýn formálne začne stretnutie o brexite do konca marca

Zdroj: SITA

LONDÝN / Británia spustí článok 50 únijnej zmluvy ohľadom vystúpenia z Európskej únie do konca marca budúceho roku. Povedala to dnes stanicu BBC premiérka Theresa May. Pri vyjednávaní v nasledujúcej dvojročnej lehote o podmienkach odchodu Británie z únie chce prihliadať na želanie Britov kontrolovať pohyb ľudí z EÚ.

"Spustíme článok 50 do konca marca budúceho roku," povedala May, ktorá od svojho júlového nástupu do čela vlády odmietala upresniť harmonogram ďalšieho postupu.

Oznámenie Mayovej podľa agentúry AFP poteší Brusel, ktorý neskrýval netrpezlivosť a prial si čo najskôr vedieť, ako Londýn naloží s výsledkom referenda z 23. júna, v ktorom väčšina Britov hlasovala za brexit. Únia čelí najhoršej kríze vo svojich dejinách - so vzostupom populizmu a euroskepticizmu, prílivom migrantov a neistými hospodárskymi vyhliadkami.

Vyjadrenie Mayovej má rovnako upokojiť a zomknúť radu konzervatívcov, schádzajúcich sa oddnes na výročnej straníckej konferencii v Birminghame. Brexit bude kľúčovou témou rokovaní.

Premiérka ale nezachádzala do detailov: opäť vyhlásila, že chce vyjednať čo možno najlepšiu dohodu o odchode z EÚ, ale podľa AFP nespresnila, či dá prednosť zachovaniu spoločného trhu, alebo kontrole imigrácie, požadovanej prívržencami brexitu. "Ľudia si želajú, aby vláda bola schopná rozhodovať, kto smie vstúpiť (na britské územie), a to je dôležité," poznamenala. Súčasne dodala, že vysoko kvalifikovaní prisťahovalci sú naďalej vítaní.

Zrušenie zákona z roku 1972

Premiérka avizovala, že v nadchádzajúcom legislatívnom programe vlády bude zrušenie zákona o pristúpení Británie do EÚ, ktoré ale začne platiť až odchodom z EÚ. Vláda tiež prevezme všetky zákony prameniace z členstva v EÚ do britského právneho poriadku. Až postupne ich bude revidovať a nepotrebné zákony rušiť.

Theresa May už v rozhovore s The Sunday Times uviedla, že zrušenie zákona z roku 1972 o pristúpení Spojeného kráľovstva k únii bude znamenať "prvý krok, aby sa Británia zase stala zvrchovanou a nezávislou krajinou" a "sila sa vráti voleným inštitúciám v našej krajine" .

Tento zákon by podľa ministra dopravy Chrisa Graylinga mal byť prijatý medzi májom 2017 a májom 2018. "Niektoré veci (z únijnej legislatívy) si budeme chcieť ponechať, napríklad v ochrane životného prostredia či zamestnaneckých práv, ale sú iné veci, ktorých sa budeme chcieť zbaviť," povedal tento prívrženec brexitu televíziu ITV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy