Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dievča v kóme mali odpojiť od prístrojov, pohla prstom
Zdielať na

Dievča v kóme mali odpojiť od prístrojov, pohla prstom

Zdroj: Reprofoto/Daily Mail

HEREFORD / Dvadsaťdvaročná Sam upadla po nehode do kómy. Jej rodina sa len ťažko vyrovnávala s tým, že ich dieťa sa už nepreberie. Súhlasili s odpojením od prístrojov. Jej mozog bol mŕtvy. Stalo sa však niečo, čo nik nečakal.

Mladá študentka práva Sam Hemming mala koncom júla nastúpiť na vlak smerujúci domov. Po ceste na stanicu malo ale auto, ktoré šoféroval jej priateľ Tom Curtis, nehodu a prevrátilo sa. Sam utrpela vážne zranenia. Letecky ju previezli do nemocnice, kde sa začal jej boj o život

Polovica mŕtva, polovica poškodená

Rodinu pripravovali na to najhoršie. Sam už nikdy nebude hovoriť ani chodiť. Jej matka Carol dala v práci výpoveď, aby sa mohla naplno venovať svojej dcére.

Lekári rodičom oznámili, že mozog Sam je už mŕtvy a nedokážu pre ňu nič urobiť. Došlo na najhoršie slová. "Odpojte ju," znelo z úst lekára. Súhlasili. S mladou pacientkou sa naposledy prišli rozlúčiť, lenže potom sa stalo niečo, čo nik nečakal. Sam pohla prstom na nohe.

Po pár dňoch už dokázala dýchať bez pomoci prístrojov a o dva mesiace ju prepustili domov. Polovica mozgu mladej ženy ostala mŕtva, ale druhá zostala poškodená. Tá sa ale dokázala vzchopiť, dievča sa znovu naučilo chodiť a rozprávať.

​Lekári nechápu, ako je možné, že sa Sam prebrala. Podľa neurochirurgov nemala najmenšiu šancu. V súčasnosti chodí dievčina na fyzioterapiu a lieči sa na posttraumatickú stresovú poruchu. Lekári sa snažia obnoviť viac mozgových funkcií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy