Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najhlbšia zatopená jaskyňa má hĺbku 404 metrov, nachádza sa u našich susedov
Zdielať na

Najhlbšia zatopená jaskyňa má hĺbku 404 metrov, nachádza sa u našich susedov

Zdroj: Petr Vaverka, stránky propasti

PŘEROV / Hranická priepasť na Přerovsku je najhlbšou zatopenou jaskyňou na svete. Potvrdil to v utorok výskum česko-poľskej expedície, ktorá spustila sondu pomocou robota až do hĺbky 404 metrov. Doterajší rekord držala talianska priepasť Pozzo del Merro s nameranou hĺbkou 392 metrov. Napísal to magazín The National Geographic, ktorý sa na výskume podieľal. Agentúre ČTK údaje potvrdil Miroslav Lukáš z Českej speleologickej spoločnosti Hranický kras, ktorý sa výskumu zúčastnil.

Trasu sonde pripravil v zaplavenej vápencovej priepasti poľský potápač Krzysztof Starnawski, ktorý sa s ňou na časť cesty potopil. Sonde v špecifickom jaskynnom prostredí poskytol čo najlepšie východiskovú pozíciu do najhlbšej časti jaskyne.

Potom zostupovala sama. "Podarilo sa to. Miniponorka dosiahla hĺbku 404 metrov, kedy už končili vodiace káble. Po ceste obstarávala videozáznam. Podľa záberov zostupovala zrejme po svahu, priestor pred robotom sa zdal stále otvorený, nevyzeralo, že by tam už bolo dno," povedal ČTK Lukáš.

Speleológovia skúmajú hĺbku priepasti už niekoľko rokov a hranice postupne posúvajú. V októbri 2012 hranicu doterajšieho skúmania tejto lokality posunul Starnawski, ktorý sa potopil do rekordnej hĺbky 225 metrov. Pri takmer deväťhodinovom ponore pomocou meracieho zariadenia zmapoval naviac priepasť do hĺbky 373 metrov.

Objavil tunel

Pred dvoma rokmi sa ponoril do hĺbky 200 metrov, objavil tunel, ktorým pretiahol sondu do hĺbky 384 metrov, tesne pod hranicou talianskej jaskyne. Vlani zostúpil do rekordnej hĺbky potopenie 265 metrov.

"Keď sa podarilo pred dvoma rokmi zmapovať ďalšiu hĺbku, veril som, že to pôjde a svetový rekord pokoríme. Je to v tejto chvíli už o technike. Fyzicky sa dá síce potopiť hlbšie, preukázala to laboratórne merania. Ale potápanie v jaskyni je niečo iné . Je rozdiel, keď máte nad sebou voľnú vodu alebo strop," doplnil Lukáš. Podľa odborníkov výskum priepasti nekončí, preskúmavať ju plánujú ďalej. "Máme v pláne vyrobiť podobné zariadenie v českej réžii," dodal speleológ.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy