Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Normandii prežíva posledná farmárska výroba camembertu
Zdielať na

V Normandii prežíva posledná farmárska výroba camembertu

CAMEMBERT / V normandskom mestečku Camembert, kolíske slávneho syra rovnakého mena, odoláva priemyselnej konkurencii posledná syrárňa. Spolieha na svoju sebestačnosť na tradíciu, aj keď nemá ľahké postavenie.

V centre tohto mestečka vystavil najväčší svetový producent mliečnych výrobkov Lactalis vlajky so svojimi značkami pred múzeom zasväteného histórii camembertu. Potravinársky gigant prenajíma časť múrov múzea obci.

Chránenené označenie pôvodu

Lactalis, ktorý tento rok čelil nebývalej celoštátnej mobilizácie výrobcov mlieka požadujúcich lepšie výkupné ceny, totiž zaberá stále väčším postavením na trhu s Camembertom. Nedávno sa Lactalis stal najväčším výrobcom camembertu s chráneným označením pôvodu.

Štyridsaťtriročný Nicolas Durand, ktorý v Camemberte vlastní farmu La Héronniere, je jedným z mála, ktorí vyrábajú vlastný camembert.

Chovateľ a syrár spracováva viac ako 90 percent mlieka zo svojich 90 kráv na 700 až 800 camembertov denne, zatiaľ čo v roku 2000 predstavovala denná produkcia asi 600 camembertov.

Zvyšok mlieka vykupuje Normandská spoločnosť. Durandova farma zamestnáva sedem ľudí, o štyri viac ako vlani.

Syr sa tam vyrába od roku 1987.

Jeden camembert od Durandových stojí priamo na farme 4,40 eura, v predajniach asi 5,60 eura. Priemyselne vyrábaný camembert od veľkej značky stojí v supermarkete o dve eurá menej.

Chytiť príležitosť ..

Potravinársky gigant Lactalis sa spolieha ako na chránené označenie pôvodu so svojimi značkami

Farmár ale vyčkáva. "Žraloky čakajú na svoju príležitosť. Nechcem ale, aby sa z mojej farmy stal závod na výrobu mlieka. Chcem vyrábať syry, made in France '," zdôrazňuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy