Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zadržali päť podozrivých osôb z vytvorenia islamistickej skupiny
Zdielať na

Zadržali päť podozrivých osôb z vytvorenia islamistickej skupiny

BRATISLAVA / Španielske, nemecké a belgické úrady v stredu zadržali päť osôb podozrivých z vytvorenia aktívnej a nebezpečnej islamistickej skupiny. Zadržaní propagovali myšlienky hnutia Islamský štát vo všetkých troch krajinách a mali v úmysle verbovať bojovníkov do islamistických radov.

Štyria z podozrivých sú Španieli, jeden pochádza z Maroka a dvaja boli zadržaní v Barcelone. Španielska polícia na operácii spolupracovala so svojimi nemeckými a belgickými kolegami.

Skupina využívala sociálne médiá, hlavne facebookovú stránku s názvom Islam v španielčine, ktorú sledovalo cez 32 tisíc ľudí a tento počet neustále rástol. Stránku spravovali osoby zadržané v Belgicku a v Nemecku. Na internete stúpenci skupiny ospevovali Islamský štát, jeho útoky a rozširovali posolstvo islamistov, ktorí operujú v Iraku a Sýrii.

Vyhľadávajú mladých

Hľadali taktiež regrútov, ktorí by odišli bojovať do Iraku či do Sýrie. Zamerali sa najmä na mladých moslimov severoafrického pôvodu. Španielska polícia od minulého roka zatkla už 143 islamistických radikálov. Tento rok úrady kvôli podpore islamistov zadržali zatiaľ 34 osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy