Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lietadlo nad Ukrajinou zostrelil raketový systém Buk, tvrdia experti
Zdielať na

Lietadlo nad Ukrajinou zostrelil raketový systém Buk, tvrdia experti

NIEUWEGEN / Boeing 777 malajzijskej leteckej spoločnosti letu MH17 pred dvoma rokmi nad východnou Ukrajinou zostrelil zo zeme raketový systém Buk pochádzajúci z Ruska. Oznámil to v stredu na tlačovej konferencii v Holandsku medzinárodný tím expertov. Konkrétni vinníci tragédie ale zatiaľ známi nie sú. Vyšetrovanie v tomto smere pokračuje. Moskva reagovala. Poprela akýkoľvek podiel na tejto udalosti.

Odborníci zapojení do vyšetrovania útoku na malajzijské civilné lietadlo, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, tiež tvrdia, že jednoznačne zistili, že raketa 9M38, ktorá stroj zasiahla, bola vystrelená z územia ovládaného proruskými separatistami. Mnoho dôkazov, vrátane obrazových a zvukových záznamov, svedčí o tom, že v tejto oblasti systém Buk prítomný bol a po zostrelení lietadla ho rýchlo vrátili do Ruska. 

Vinník zatiaľ neznámy

Šéf vyšetrovateľov holandskej polície Wilbert Paulissen okrem iného uviedol, že odpočúvanie komunikácie ukazuje, že proruskí povstalci na východe Ukrajiny žiadali rozmiestnenie mobilných systémov zem-vzduch a tiež potvrdili ich prijatie. 

"Možno dôjsť k záveru, že let MH17 bol zostrelený raketou 9M38 vypálenou systémom Buk, ktorý bol privezený z územia Ruskej federácie a po útoku sa neskôr vrátil do Ruskej federácie," zhrnul Paulissen záver vyplývajúci z dôkazov a ďalších zistení tímu odborníkov. 

Pokiaľ ide o vinníkov, nikoho konkrétneho nemenoval. "Určiť, kto je za to zodpovedný, bude ešte beh na dlhú trať," konštatoval s tým, že kriminálne vyšetrovanie vedené v prípade holandskými špecialistami v tomto smere bude pokračovať. 

Reakcia Rusov

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte pred začiatkom tlačovej konferencie v Nieuwegene dôrazne poprel akýkoľvek podiel Ruska na zostrelení malajzijského boeingu. Nové radarové údaje podľa jeho tvrdenia ukazujú, že lietadlo nebolo zostrelené z územia kontrolovaného separatistami. 

Pozrite si tlačovku vyšetrovateľov: 

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútilo na východe Ukrajiny 17. júla 2014 počas letu z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Zahynuli všetci ľudia na palube, prevažne holandskí občania. Zo zostrelenia Beingu 777 sa vzájomne obviňovali ukrajinská armáda a proruskí povstalci. Na palube v čase tragédie bolo 298 ľudí. Nikto neprežil. 

Oficiálna spomienka sa konala v austrálskej metropole Canberra. Premiér Tony Abbott tam odhalil pamätník venovaný pamiatke 38 Austrálčanov, ktorí zahynuli v troskách lietadla. Pomník je postavený na pôde prinesenej priamo z miesta nešťastia na Ukrajine. Na pietnom akte kladenia vencov a kvetov sa zúčastnili desiatky príbuzných obetí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy