Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentská debata: Jeden klub tlieskal, druhý sa smial
Zdielať na

Prezidentská debata: Jeden klub tlieskal, druhý sa smial

DENVER / Napäto očakávaná prvá spoločná televízna debata hlavných kandidátov tohtoročných amerických prezidentských volieb pritiahla do barov a reštaurácií po celých Spojených štátoch tisíce ľudí. V coloradskom Denveri sa v jednom z takýchto podnikov zišli stúpenci Hillary Clinton aj Donalda Trumpa a po skončení deväťdesiatminútového súboja mali lepšiu náladu tí prví.

V Lodo Bar&Grill v centre polmiliónového Denveru na úpätí Skalnatých hôr sledovalo debatu asi 80 ľudí, z ktorých približne polovica dávala jasne najavo svoje sympatie k jednotlivým kandidátom. Zo zhluku Trumpových priaznivcov, z ktorých niektorí prišli v červených čiapkach s jeho volebným sloganom Make America Great Again (Vráťme Amerike jej veľkosť), sa ozýval potlesk vo chvíľach, kedy ich favorit hovoril o zastavení prúdu prisťahovalcov z Mexika či o obmedzení dovozu tovaru z Číny. 

"Má pravdu vo všetkom, čo hovorí. A Hillary nevie, ako reagovať," vyhlásil štyridsiatnik v Trumpovej čiapke, ktorý sa predstavil ako Jarred. "Jasne, veď je vo vláde polku života a nedokázala nič," reagoval na Trumpov útok voči jeho sokyni, ktorú republikán osočil zo zruinovania americkej ekonomiky. 

Krajina potrebuje zmenu

V skupine Trumpových stúpencov boli väčšinou mladí ľudia, ktorí sa zhodli na tom, že je potrebné skoncovať s doterajšou politickou elitou. "Trump prichádza zvonku a táto krajina potrebuje zmenu," vyhlásila jedna z Trumpových stúpenkýň, ktorá nechcela svoje meno zverejniť.

Zatiaľ čo od stolov Trumpovho tábora sa ozýval potlesk pri zmienkach o tom, ako Hillary Clinton podporovala nielen republikánmi kritizovanú obchodnú dohodu Transpacifické partnerstvo (TPP) či pri tvrdení, že zavinila vzostup Islamského štátu, priaznivci demokratickej kandidátky sa viacerým Trumpovým výrokom hlasno smiali. "Je to bavič, ale hovorí nezmysly. Pre túto krajinu by bol katastrofou," vyhlásila 30-ročná Irina, ktorá do USA prišla s rodinou z Ruska v jej siedmich rokoch a hodlá voliť Hillary Clinton. 

Colorado patrí k štátom, kde majú šancu na víťazstvo obaja kandidáti. Ešte na sklonku storočia tu síce tradične víťazili republikáni, posledné dvoje voľby ale patrne aj vďaka silnej imigrácii z Mexika či príchodu desaťtisícov ľudí zo silno demokratickej Kalifornie ovládol Barack Obama a aj teraz tu má v prieskumoch mierny náskok Hillary Clinton. 

Remíza

Jej stúpenci v bare začali byť hlučnejší v priebehu debaty, kedy po úvodnom Trumpovom agresívnom nástupe podľa mnohých získala navrch bývalá ministerka zahraničných vecí. Vo chvíli, kedy moderátor televízie NBC Lester Holt usvedčil Trumpa z klamstva pri jeho tvrdení, že nepodporoval vojnu v Iraku, mnohí zareagovali rozhorčenými výkrikmi. "Mal by sledovať fakty častejšie, Trump klamal aj o svojom daňovom priznaní a výške majetku," povzdychla si Irina. "Lenže jeho voličom to je aj tak jedno, nič si neoverí a slepo tomu verí," dodala. 

Záverečný útok Hillary Clinton, ktorá pripomenula Donaldovi Trumpovi jeho urážky na adresu žien, podľa tábora jeho priaznivcov potvrdil víťazstvo političky v debate. Trumpovi stúpenci ľahko mĺkvo pripúšťali, že išlo o remízu. 

Víťaz debaty

Hoci mediálni experti pred začiatkom prenosu odhadovali, že debatu bude sledovať 80 až 100 miliónov Američanov, čo by bolo najviac v dejinách týchto predvolebných debát, bol bar jedným z neveľa verejných miest, kde sa v Denveri dal stret oboch kandidátov sledovať. Tri štvrtiny barov ako takmer každý večer prenášali americký futbal a ľudia v nich sa o vystúpenie, ktoré môže výrazne ovplyvniť výsledok novembrových volieb, nijak nestarali. 

​V neďalekom novinárskom klube sledovali televízny duel okrem iného reportéri amerických médií a analytici. "Trump dokázal prekonať nízku latku, ktorú si svojimi predošlými vystúpeniami nasadil. Na začiatku bol výraznejší, ale potom prebrala iniciatívu Hillary Clinton, ktorá lepšie odpovedala na väčšinu otázok," hodnotil 90-minútovú debatu analytik verejnej mienky Eric Brody. Zatiaľ čo on sám si víťaza televíznej debaty určiť netrúfol, niekoľko desiatok ďalších hostí prisúdilo víťazstvo bývalej prvej dáme. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy