Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rusi hlásia únik radiácie, minimálne jedného zamestnanca ožiarilo
Zdielať na

Rusi hlásia únik radiácie, minimálne jedného zamestnanca ožiarilo

Zdroj: Profimedia

MOSKVA / Ruské médiá informovali, že zaznamenali únik radiácie v Nižnom Novgorode. Nachádza sa tam jeden z najväčších ruských závodov v odbore jadrového strojárstva.

Incident, ku ktorému došlo ešte v piatok, si vyžiadal siedmich zranených, z ktorých jeden bol vystavený ožiareniu. Dávka, ktorú tento zamestnanec dostal, presahuje ročnú normu, uviedol vedúci príslušného oddelenia OKBM Igor Lučnev. Dodal, že v praxi to bude znamenať, že tento zamestnanec v priebehu najbližšieho roka nebude narábať s rádioaktívnymi materiálmi.

Ako sa zranilo ďalších šesť osôb, úrady nezverejnili. 

K úniku radiácie došlo v Skúšobnom strojárenskom konštrukčnom úrade (OKBM), ktorý vyrába jadrové reaktory pre ruské lode a ponorky, taktiež zariadenia pre jadrové elektrárne. 

Špeciálna starostlivosť

Podľa strohých informácií ruských štátnych médií boli postihnuté osoby prevezené na špecializované zdravotnícke pracovisko do Moskvy. Dávka ožiarenia údajne nebola veľká a neprenikla mimo areál závodu. 

OKBM je súčasťou obrieho koncernu, ktorý zamestnáva 25 000 ľudí a je strojárenskou devíziou ruskej štátnej spoločnosti Rosatom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy