Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pamätník rozlúčenia má pripomínať, že na hrdinov sa nezabúda
Zdielať na

Pamätník rozlúčenia má pripomínať, že na hrdinov sa nezabúda

PRAHA / Je jedným zo zachránených detí, ktoré Sir Nicolas Winton poslal tesne pred začiatkom vojny do Anglicka. Vtedy bola 9-ročným dievčatkom a počas tej dlhej cesty sa starala o 3 ročnú sestru. Dnes je to dáma a má titul Lady. Spolu s ďalšími Wintonovými deťmi chce vybudovať pamätník pre rodičov, ktorí vtedy svoje deti nechali ísť, aj keď nevedeli, čo ich čaká.

Lady Milena ukazuje menný zoznam detí, ktoré spolu s ňou odišli predposledným vlakom, ktorý sa podarilo Nicolasovi Wintonovi z Prahy vypraviť. Odprevádzala ich mamička a starý otec. "Dedko mi dal pamätník, kde mi napísal, že sa s nami lúči a aby sme nezabudli, z ktorej krajiny pochádzame," hovorí Lady Milena. 

Cesta trvala tri dni. Vo vagóne boli samé deti, ani jeden dospelý. Vagón bol zapečatený a smeli do neho vstúpiť len nemeckí vojaci. Deti si museli pomôcť navzájom. "Moja sestra ostala taká šokovaná, že prestala hovoriť," dodala Lady Milena. 

Lady Milena si spomína aj na najmenšie, asi dvojročné dievčatko, ktoré do vlaku dala jeho mama na poslednú chvíľu. S jednou fľašou mlieka, ktorá sa však nešťastne prevrátila a mlieko sa rozlialo. 

Pamätník rozlúčenia by mal mať podobu dverí od vagóna, ktorými deti pred 77 rokmi odišli. Na skle by z jednej strany mali byť odtlačky detských rúk a z tej druhej zase rúk ich rodičov. Práve takéto dvere či lepšie povedané celý vagón našla Lady Milena na Slovensku.

"Tento vozeň bol vyrobený v tridsiatich rokoch minulého storočia, takže predpokladám že takýto vozeň mohol viezť deti, ktoré zachránil pán Winton," hovorí vedúci Múzejno-dokumentačného centra ŽSR Michal Tunega.

Sklári z Anglicka

Z Anglicka prišli sklári, ktorí vyrobia sklo z odtlačkami rúk. Repliku dverí však bude vyrábať pán Majtáň, skúsený reštaurátor starých vozňov.  Nápad ho nadchol, možno aj preto, že nie je vôbec jednoduchý. "Je problém s materiálmi, ale už som jednal so zlievárňami," tvrdí reštaurátor Jozef Majtáň. 

Lady Milena teraz jazdí po svete a rozpráva svoj príbeh, ale aj príbeh pamätníku rozlúčenia. "Rodičia boli vlastne tí hrdinovia a mali by mať pamätník," povedala Lady Milena. Približne v týchto miestach pod veľkou historickou kupolou by mal pamätník rozlúčenia na hlavnej železničnej stanici v Prahe stáť.

Lady Milena ale naň musí nazbierať dostatok financií. "Máme už 8000 libier (niečo vyše 9000 eur), stačí to tak na kľučku," dodala Lady Milena. 

Rodičov už nevideli

Na pamätník môže prispieť každý, kto chce vzdať úctu týmto ľuďom. Sir Winton bol odvážny, prezieravý a odhodlaný pomôcť. Rodičia detí museli mať v sebe obrovskú guráž a nesebeckej lásky, aby v čase keď sa vojna ešte oficiálne nezačala a mnohí nechceli a neverili uveriť tomu, čo Hitler rozpúta, dokázali pustiť od seba svoje deti preč. Väčšina z tých 669 detí už rodičov nevidela. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy