Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výbuch bomby v centre Budapešti
Zdielať na

Výbuch bomby v centre Budapešti

Zdroj: Profimedia

BUDAPEŠŤ / Dvoch policajtov zranil v sobotu neskoro večer výbuch v centre Budapešti, uviedla maďarská polícia. Policajné zložky uzavreli oblasť v blízkosti námestia Oktogon a evakuovali budovy, ktoré sú v okolí miesta explózie na rohu ulice Király.

Polícia informovala, že v centre mesta explodovala podomácky vyrobená bomba. Nie je ale jasné, či išlo o teroristický čin alebo kriminálny. Prvotné informácie, ktoré ale neboli potvrdené, hovorili o výbuchu unikajúceho plynu. 

Okolo poludnia ale vyšetrovatelia informovali, že explodovala podomácky vyrobený nálož podobná rúrkovej bombe a že čin vyšetrujú ako pokus o mnohonásobnú vraždu. 

Podľa médií bomba explodovala na zemi pred jednou z budov. Niektorí svedkovia uviedli, že zranení policajti - muž a mladá žena - sa chceli pozrieť na podozrivú tašku ležiacu na zemi. Úlomky z nálože vraj zranili ženu na hlave a muža na nohe. Oboch previezli do nemocnice. V okolí výbuchu sa podľa agentúry DPA našlo veľa klincov. Výbuch vyvolal obavy z teroristického útoku, ľudia z okolia miesta začali v panike utekať. 

Konflikt medzi zločineckými skupinami

Motív činu polícia neuviedla. Médiá pripomenuli, že v bezprostrednej blízkosti výbuchu je nočný klub, ktorý v minulosti terčom bombového útoku, už bol. Po ňom nasledoval otvorený konflikt medzi dvomi zločineckými skupinami. 

Sobotný incident vyvolal množstvo otázok a špekulácií. Objavil sa aj názor, že výbuch podporí tvrdý postoj maďarskej vlády voči migrantom. Mohol by taktiež pomôcť premiérovi Viktorovi Orbánovi získať výraznejšiu podporu v odmietaní povinných kvót pre prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ, o ktorý sa bude v Maďarsku hlasovať budúcu nedeľu v referende. 

https://twitter.com/Eire_QC/status/779794337022566400

https://twitter.com/rohit12ras/status/779798236781568000

Súvisiace články

Najčítanejšie správy