Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Belgicku podľa médií podstúpil eutanáziu prvý detský pacient
Zdielať na

V Belgicku podľa médií podstúpil eutanáziu prvý detský pacient

Zdroj: Profimedia

BRUSEL / V Belgicku zomrel pri asistovanej samovražde prvý detský pacient. Belgické kráľovstvo je jedinou krajinou sveta, ktorá povoľuje eutanáziu maloletým, ktorí trpia nevyliečiteľnou chorobou a rozhodnú sa týmto spôsobom skrátiť svoje utrpenie, uviedla agentúra AFP.

Príslušný zákon platí od roku 2014. Maloletí chorí smú žiadať o eutanáziu aj v Holandsku, ale tu až od veku 12 rokov. 

"Našťastie je len veľmi málo detí, ktoré pripadajú do úvahy. To ale neznamená, že by sme im mali odopierať právo na dôstojnú smrť," povedal predseda belgickej Federálnej komisie pre kontrolu a posúdenie eutanázie Wim Distelmans, ktorý potvrdil prvý detskú eutanáziu flámskemu denníku Het Nieuwsblad.

Nevyliečiteľná choroba

Prvý prípad detskej eutanázie sa udial vo Flámsku. Zdroje neuviedli meno ani ďalšie podrobnosti eutanázie maloletého, ktorý podľa lekárov trpel v poslednej fáze nevyliečiteľné choroby, dodal flámsky denník. Jediná vec, ktorá je známa je, že mal 17 rokov a zomrel minulý týždeň. Úrady to zverejnili až o niekoľko dní.

Maloletý pacient musí sám požiadať o eutanáziu. Prípad potom posúdi lekársky tím a jeden nezávislý psychológ. Súhlas musia dať tiež rodičia chorého dieťaťa. Navrhovatelia zákona sa odvolávali na želanie niektorých belgických lekárov a zdravotníkov, ktorí sa stretávali s "neznesiteľnou bolesťou" u niektorých detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy