Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Profesora zbili v električke, pretože rozprával po nemecky
Zdielať na

Profesora zbili v električke, pretože rozprával po nemecky

Zdroj: Profimedia

VARŠAVA / Poľského profesora Historického ústavu na Varšavskej univerzite zbili v električke, pretože sa tam rozprával so svojím kolegom z univerzity v Jene po nemecky. Profesora previezli do nemocnice s rozbitou hlavou.

O incidente napísala na facebooku jedna zo študentiek Jerzega Kochanowskiego. "Včera, v električke 22 , ktorou chodím každý deň do práce, zbili môjho profesora. Rozprával sa po nemecky s profesorom z Jenu. Nepáčilo sa to jednému cestujúcemu, ktorý na nich zaútočil," napísala študentka. 

Prípad potvrdil aj zbitý profesor. "Je to pravda, celý večer som strávil v nemocnici," uviedol v rozhovore pre poľský portál Newsweek. 

Šofér nezareagoval

Útok podľa profesora nemal žiadny ideologický dôvod. To je ale podľa neho ešte horšie. Vodič električky nijako nezareagoval. 

Profesor Jerzy Kochanowski je znalec nedávnej poľskej histórie. Zaoberá sa témou poľsko-nemeckých vzťahov po druhej svetovej vojne.

Reakcia študentov

Študenti a absolventi Historického ústavu Varšavskej univerzity napísali otvorený list zo solidarity k profesorovi. "Odsudzujeme agresiu, ktorej obeťou sa stal jeden z našich profesorov, Jerzy Kochanowski. Nechápeme, prečo sa svet mení. Z miesta, ktoré bolo vždy priateľské, multikultúrne a otvorené sa stáva miesto xenofóbne a nacionalistické," píšu v liste. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy